Promo banner

A+ A A-

Sergija za dovršetak radova na Carevoj džamiji u Foči

 

careva-dzamija-focaRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici održanoj u Sarajevu 19. marta 2014. godine, razmatrajući zahtjev Medžlisa IZ Foča, donio je zaključak da se na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bošnjačke dijaspore organizira sergija za potrebe dovršetka radova na džamiji Sultana Bajazida II / Carevoj džamiji u Foči, Medžlis Islamske zajednice Foča. U skladu sa tim zaključkom donesena je odluka da se u petak 09. maja 2014. godine organizira sergija za potrebe dovršetka radova na pomenutoj džamiji.

Džamija Sultana Bajazida II Valije ili u narodu poznatija kao Careva džamija u Foči prvobitno je izgrađena 1500/1501 godine. Po svojim dimenzijama bila je najveća džamija u Foči.

Careva džamija je bila masivna i impozantna građevina zidana kamenom, dimenzija 10,65 x 19,00 m. Svojom kamenom munarom visokom 37 m Careva džamija je dominirala većim dijelom grada.

Nažalost, kao i sve fočanske džamije i ona je zapaljena i potpuno uništena 23. aprila 1992. godine. Svi ostaci džamije su nakon rušenja odvezeni na nepoznato mjesto.

Nakon što je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom, formiran je odbor za njenu rekonstrukciju, a kamen temeljac kojim je zvanično otpočela njena obnova desio se 22. oktobra 2012. godine.