A+ A A-

U Jajcu održan simpozij pod nazivom „Šejh, alim, abid“

 

U nedjelju, 04.05.2014. godine, sa početkom u 16,00 h, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Jajce održan je simpozij pod nazivom „ŠEJH, ALIM, ABID“, u povodu 10 godina od preseljenja na ahiretrahmetlišejh Mustafe ef. Čolića. Uvodna riječ pripala je glavnom imamu Medžlisa IZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžiću, prof, koji je ukratko upoznao prisutne o rahmetlišejh Mustafi ef. Čoliću i predavačima koji će govoriti o šejhu Čoliću. Također je kazao da o šejhu Čoliću svjedoče; ulica sa njegovim imenom u Jajcu, Fond sa njegovim imenom pri MIZ Jajce za pomoć učenicima i studentima, kao i njegova djela, tj. pisana riječ i priče onih koji su ga poznavali. O šejh Čoliću govorio je Ramiz ef. Bećirović, koji je 10 godina živio i družio se sa rahmetlišejh Mustafom, te učio od njega. Iznio je svoja iskustva koja je stekao družeći se sa ovim velikanom. Nakon Ramiz ef., o šejh Čoliću, govorio je Ibrahim ef. Babić, koji je bio dugogodišnji imam na području Medžlisa IZ-e Jajce, tačnije u džematu Divičani, te je iznio svoja zapažanja o rahmetlišejh Čoliću, njegovim navikama, običajima, ponašanju, svim njegovim vrlinama, kao i o njegovoj ličnosti koja je bila poštovana od strane mnogih uglednika i alima tog vremena. Mr. Mensur ef. Valjevac, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, govorio je o djelima koja je šejh Mustafa ef. Čolić preveo, napisao i obradio, te naglasio da su to djela za sva vremena i da su pisana s posebnim pristupom i posebnim izražajem, kakav je bio svojstven samo rahmetlišejhu Čoliću. Na kraju je završnu riječ dao glavni imam Zehrudin ef. Hadžić, prof., koji je istakao da je rahmetlišejh Mustafa ef. Čolić bio šejh jer je bio predvodnik i učitelj drugima, da je bio alim jer je bio učen i druge podučavao onome što je znao, da je bio abid jer je bio pobožnjak, skrušen i skroman, da je bio imam, hatib i muallim, ali prije svega je bio insan i čovjek drag Uzvišenom Allahu dž.š. (evlija).

Nakon simpozija iz Fonda „šejh Mustafa ef. Čolić“, koji je ustanovljen pri Medžlisu Iz-e Jajce, podijeljene su skromne hedije (knjiga mr. Mensur ef. Valjevca „šejh Mustafa efendija Čolić“ i 50 KM) učenicima medresa i studentima islamskih fakulteta sa područja Medžlisa IZ-e Jajce, njih 50. Vrijedno je napomenuti da je simpozij o rahmetlišejhu Čoliću bio izuzetno posjećen od strane džematlija sa područja Medžlisa IZ-e Jajce, kao i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Jajce Zehrudin ef. Hadžić se zahvalio svima na dolasku te pozvao sve da ovu tradiciju nastavimo svake godine, kako bi se svi sjećali naših velikana.

Amel ef. Aganović

  • 11