Promo banner

A+ A A-

Manifestacija „Dani Sejfullaha Prohe“ u Konjicu

 

Tradicionalno, već duži niz godina u Konjicu se priređuje manifestacija „Dani Sejfulaha ef. Prohe“ .

Manifestacija nosi ime po Sejfulahu ef. Prohi (Prohić), koji se rodio u Konjicu prije 1859.g, Sejfulah ef. Proho je u Konjicu završio osnovno obrazovanje, u Sarajevu završava Gazi Husrev-begovu medresu, da bi početkom 1882. stigao u Istanbul, gdje završava studije i ostaje sve do 1894.

Zahvaljujući svome talentu i radu, Sejfulah je još kao student napisao dvije knjige iz nasljednog prava. Po povratku u Konjic 1894. godine radio je kao vjeroučitelj i upravitelj u konjičkom muškom mektebu, gdje je izvršio određene reforme i formirao muški hor, što je u to vrijeme bio značajan kulturni događaj.

Za muderiza u Medresi Cazin Sejfulah je postavljen 1898., a poslije 11 godina rada prelazi na mjesto profesora u Šerijatskoj sudačkoj školi u Sarajevu, gdje ostaje do 1926., kada je i penzionisan.

Na arapskom, turskom i bosanskom jeziku, Sejfulah ef. napisao je 35 djela, među kojima je bilo i više udžbenika, pisao je poeziju, a bavio se i prevođenjem, ubraja se među posljednje bosanskohercegovačke pisce na orijentalnim jezicima.

Sejfulah Proho umro je, 29. decembra 1932. godine u Sarajevu, a ukopan je na mezarju Grlića brdo, iznad Kovača.

Ovogodišnji Dani Sejfulaha ef. Prohe počeli su 28.04.2014.godine promocijom knjige „Vaš vodič kroz Tursku“ a nastaviće se 8.maja 2014.g. promocijom knjige Mustafe Spahića OD HILAFETA DO RIJASETA.

U ponedjeljak, 26. maja 2014.g. manifestacija se nastavlja promocijom knjiga RIJEČ PO RIJEČ Bajre Perve i ŠKOLSKI MENADŽER autora Muamera Tinjaka.

U četvrtak, 29.maja u Klubu knjige Medžlisa IZ-e Konjic bit će upriličena promocija knjiga Esada Bajića: TRAGOVI MISLI-dnevnik jednog softe (zbirka proznih zapisa), HUDHUDOVIM TRAGOM (zbirka hutbi) i ZNAKOVI ZA RAZUMOM OBDARENE (islamistika).

U petak 30.maja 2014.g. u galeirjizavičajnog muzeja Konjic bit će otvorena izložba KALIGRAFSKI ISKAZ grupe autora a 6.juna 2014.g. u Ljetnom kinu Društvenog doma završna večer manifestacije, koncert ilahija i kasida SEJFULAH I PRIJATELJI. Uz nastup hora „Sejfulah“ Konjic posjetitelje očekuju i drugi izvođači među kojima i „Divanhana“ Sarajevo.

Organizatori ovogodišnjih Dana Sejfulaha ef. Prohe suKulturno-umjetničko udruženje „Sejfullah“ Konjic, Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic, Fondacija „Lijepa riječ“ Konjic, BZK „Preporod“ Konjic, i Omladinski krug Medžlisa IZ-e Konjic.

Uz ovu manifestaciju a u povodu obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Fondacija “Lijepa riječ“ Konjic u suradnji sa Centrom za kulturu Narodnog univerziteta Konjic raspisuje i literarni konkurs na temu:“Srebrenica - bol, tuga i pamćenje“.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)