Promo banner

A+ A A-

Bošnjaci Welsa prikazali kulturno naslijeđe

U sklopu aprilskog programa pod motom „April, mjesec respekta i tolerancije“, koji se tradicionalno održava u gornjoaustrijskom gradu Welsu, Bosansko-austrijski kulturni centar „Džemat Wels“ na Trgu Bošnjaka, organizirao je manifestaciju „Dan bosanske kulture“.

Cilj je bio upoznati stanovnike Welsa s dijelom bh. kulture, tradicije i historije te na taj način dati aktivan doprinos i učešće u ovom programu koji je organizirala gradska skupština.

Veliki ugled

Pred oko dvije stotine posjetilaca, uz izvedbe folklornih igara, sevdalinki te ilahija i kasida, predstavljen je dio kulturnog naslijeđa. U samom programu su nastupili Hfz. Adem Ademi, pjesnik Damir Saračević, hor ilahija džemata, KUD iz Attnang-pucheim-a,

omladinski referent Sara Podojak, Amela Hero i Ema Musić.

Programu su prisustvovali brojni političari grada Wels kao i predstavnici parlamenta Gornje Austrije, sto govori da Džemat Wels uživa veliki ugled, kako u gradu tako i u pokrajini.

Na početku ceremonije prisutne je pozdravio Mirsad Bašagić, predsjednik džemata, a skupu se obratio i hafiz Senad Podojak, ima džemata.

On je u svom obraćanju istakao, „da Bošnjaci dolaze iz zemlje u kojoj se o integraciji ne raspravlja, već se ona živi, u kojoj se o asimilaciji ne govori jer ona nikom dobro ne donosi“.

Crkve i džamije

Također je istakao da je Bosna zemlja u kojoj vjekovima crkve, džamije i sinagoge jedna pored druge stoje, u kojoj se ezan i crkveno zvono zajedno čuju. Podojak je također istakao, da su Bošnjaci ponosni na svoje porijeklo, ali da su sretni i zahvalni gradu Wels na gostoprimstvu.

Posebna zahvalnost upućena je lokalnim vlastima zbog odluke da jedan trg u ovome gradu dobije ime Trg Bošnjaka.

Publici se obratio i dr. Peter Koits, gradonačelnik Welsa. On je kazao da je džemat važan faktor za grad Wels te da je svojim zalaganjem na polju integracije i suživota u gradu, pokupio i simpatije samog stanovništva grada. Istakao je da on voli Bosnu i Bošnjake te da će uskoro ponovo posjetiti prijestolnicu naše domovine.

Za prisutne je priređen i zajednički ručak, a na meniju su bila tradicionalna bosanska jela.

  • 0101