Promo banner

A+ A A-

Zapažena hutba Reisu-l-uleme protiv radikalizacije i ekstremizma

reis-kavazovic-govor-2Najnoviji izvještaj američkog State departmenta o borbi protiv terorizma u BiH koji je objavljen 30. aprila, ističe značaj hutbe reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića u borbi protiv radikalizma i nasilnog ekstremizma.

U posebnom dijelu izvještaja koji se odnosi na ulogu vjerskih zajednica u borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, naglašava se zajednički rad četiri vjerske zajednice, islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske kroz Međureligijsko vijeće na promoviranju tolerancije i protiv nasilnog ekstremizma.

- Neki muslimanski lideri su bili posebno aktivni u tome. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je 23. avgusta 2013. kao odgovor na izvještaje o odlasku pojedinaca u Siriju održao hutbu koja je bila veoma zapažena i objavljena, a u kojoj je osudio prolijevanje krvi nevinih, svaki oblik nasilja i prijetnji. U isto vrijeme, on je ohrabrio vjernike da kritički promisle čijoj se vojsci priključuju i čije oružje drže – navodi se u izvještaju

U izvještaju se ističe da je Bosna i Hercegovina nastavila sporo napredovati u povećanju kapaciteta za borbu protiv terorizma, a najveći izazov je ostalo preklapanje nadležnosti policijskih agencija te se još navodi da su utjecaj nasilnih i ekstremističkih ideologija i regionalne nacionalističke nasilne ekstremističke grupe izvori potencijalnih terorističkih prijetnji u BiH, prenijela je bh. novinska agencija Patria (NAP).

(www.nap.ba)