Promo banner

A+ A A-

20 godina kontinuiranog rada džemata u Klagenfurtu

U subotu, 26. aprila 2014. godine u austrijskom gradu Klagenfurtu je upriličena svečana manifestacija kojom je obilježeno 20 godina rada džemata Gazi Husrev-beg. Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao gost predavač iz BiH dr.Šefik Kurdić, dok je ispred IZ Austrije svečanosti prisustvovao njen predsjednik dr. Fuat Sanaç. Manifestaciju je otvorio učenik mekteba učenjem Kur'ana, a zatim je predstavljena lična karta džemata, kao i dvadesetogodišnji historijat. Posebno je istaknuta zahvalnost članovima osnivačima džemata, a za merhume je proučena fatiha.

Dr.Fuat Sanaç je u svome izlaganju spomenuo nadanja da budućnost islama u Austriji prije drugih, pripada Bošnjacima zbog zajedničke historije dvaju naroda, kao i zbog organiziranosti Bošnjaka Austrije.

Ova manifestacija je ujedno bila i prvi dan vakifa, budućeg džamijskog objekta koji će biti izgrađen od strane članova džemata Gazi Husrev-beg. Cjelokupan projekat je predstavio mag.Šehad Draganović. U prvih mjesec dana je za ovaj projekat osigurano cc 60.000,00€. Projekat izgradnje novog džamijskog objekta je zamišljen bez kreditnih(kamatnih sredstava) a na period od tri godine aktivnog sakupljanja novčanih sredstava od svih članova džemata, kao i drugih.

Dr. Šefik Kurdić je u svome izlaganju istakao jedinstvenost i rijetkost načina na koji se ovaj projekat realizuje, kao i dobru džematsku atmosferu i slogu. Podsjetio je prisutne na važnost brige o vlastitom odnosu prema islamu i džematu.

U kratkom obraćanju je i Jakub ef. Dervić podijelio pozitivne impresije sa načinom realiziranja gradnje novog džamijskog objekta, kao i samom organizacijom dvadesetogodišnjice.

Na kraju je upriličen svečani dio dodjele prvih vakufnama, za prve vakifa. Vakufname su uručili dr.Šefik Kurdić, Dr. Fuat Sanaç i mag. Šehad Draganović.

Klanjan je akšam, i nastavljeno druženje uz bogatu sofru i dobru atmosferu.

  • 0101