A+ A A-

Tradicionalni mevlud 20. aprila u Livnu proučen u obnovljenoj Ćurčinici džamiji

 

Dvadeset godina od rušenja Čurčinice džamije u mnogo ljepšem njenom izdanju, izgledu i ambijentu muslimani Livna predvođeni glavnim imamom Medžlisa IZ Dževad ef. Hadžićem u subotu 20. aprila obilježili su datum rođenja Muhameda a.s. Tradicija obilježavanja mevluda u Livnu, još od davnina, je da se mevlud uči i na dan rođenja Muhameda a.s. i po hidžretskom i po gregorijanskom kalendaru. Sudbina je htjela da su ovog 20. aprila u Livnu i katolici i pravoslavci obilježavali Uskrs.

Na svečanosti kojoj su prisustvovali džematlije iz skoro svih livanjskih džemata mevlud su proučili učenici Karađoz-begove medrese, a prigodan vazove su održali mostarski muftija Seid ef. Smajkić i Dževad ef. Hadžić, glavni imam.

Pojašnjavajući osnove islamskog vjerovanja u kojem posebno mjesto ima ljubav prema Muhamedu a.s. Dževad ef. Hadžić je pozvao vjernike da i dalje ustraju na izvršavanju svih islamskih dužnosti te da posebno posvete pažnju odgoju svoje djece.

„Ne zaboravite da će ovaj život proći i siromahu i bogatašu, ali ako smo izvršili sve svoje obaveze, ako smo odgojili djecu i naučili ih namazu, Kur'anu, ljubavi prema Muhamedu a.s., tek tad smo ispunili svoju misiju“, kazao je ef. Hadžić. Naglasio je kako ove ciljeve posebno trebaju ispuniti muslimani u pograničnim krajevima Bosne i Hercegovine, a to će moći uraditi samo ako postignu dovoljan stepen zajedništva. „U tome moramo svi učestvovati kao bismo uspjeli“, kazao je ef. Hadžić.

Neformalno svečano otvorenje obnovljene džamije Ćurčinice muftija Smajkić je ocijenio kao višestruku trijumf Bošnjaka Livna i u moralnom i džematskom i graditeljskom i humanom i arhitektonskom smislu.

„Ovi trijumfi ne bi mogli biti toliko uspješni da nije bilo brojnih iskušenja kroz koja smo prolazili svi zajedno“, podsjetio je muftija, a potom protumačio ajete koji govore o iskušenjima vjernika.

Protumačio je kako su principijelnost, odlučnost i ustrajavanje u vjeri osnovni faktori na putu uspjeha, kojeg islamska, a potom i bošnjačka tradicija tretira kao Siratu-l-mustekim.

„Onaj koji hoće da uspije u ostvarenju svojih namjera naći će načina da poluči dobre rezultate. Ako su to dobra i vjerom preporučena djela, tad nam je i Uzvišeni Allah pomagač“, istakao je muftija Smajkić.

Govoreći o samoj svečanosti muftija nije krio lično zadovoljstvo i ponos da su svi poslovi privedeni kraju i da se Livnjaci spremaju za svečano otvorenja Čurčinice, koje je najavljeno za mjesec jun 2014.g.

Na kraju svečanosti predsjednik Medžlisa IZ-e Livno HajrudinMaksić, glavni imam Dževad ef. Hadžić i muftija Smajkić uručili su nagrade i priznanja pobjednicima mektebskog takmičenja u kategorijama opće znanje i kiraet za mlađi i stariji uzrast mektebske nastave.

U kategoriji učenja Kur'ana za mlađi uzrastdo 12 godina treće mjesto osvojio je AbdulahŽunić, drugo Abdulah Hadžić i prvo Semira Hodžić

U kategoriji kiraeta stariji uzrast prvo mjesto osvojio je Bilal Topalović.

U kategoriji Opće znanje treće mjesto osvojila je Azra Kalender, drugo Hana Đonlagić i prvo Sabina Plemo.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)

 

  • 0000