A+ A A-

Održano takmičenje iz mektebske nastave na regiji Stuttgart

Džemat Sindelfingen je i ove godine bio domaćin takmičarima iz mektebske nastave za regiju Stuttgart koje je održano 06.04.2014. Odziv džemata je bio ove godine veoma dobar. Od ukupno 18. džemata koliko ih ima na našoj regiji 16. ih je uzelo učešća, što predstavlja postotak od 89%. Na ovom takmičenju su se ukupno iz tri oblasti test, kviz i kiraet takmičili 73 takmičara. Pored takmičara bio je prisutan i veliki broj roditelja koji su pratili takmičenje. Džemat organizator je srdačno dočekao svoje goste i pokazao se na jednom veoma jakom nivou organizacije. Njihovom imamu Muhamed ef. Alihodžiću  kao i kompletnom džematu Mešihat IZBNJ se najtoplije zahvaljuje na lijepom gostoprimstvu i dobroj organizaciji.

mek-tak-stut-04-2014-1

Nakon sprovedenih prijava svi takmičari su se okupili u džamiji kako bi saslušali učenje Kur'ana gdje je hfz. Samir ef. Haskić proučio ašare, a muftija Pašo ef. Fetić je proučio dovu i zvanično oglasio početak takmičenja. Referent Muftiluka IZBNJ i član komisije za mektebsku nastavu Bilal ef. Hodžić je pojasnio prisutnima način izvođenja kviza kao i testova, nakon čega su se grupe razdvojile i posvetile svojoj oblasti.

Takmičari do 12 godina su pokazali svoje znanje putem multimedijalnog kviza. Na kvizu je uzelo učešća 16. grupa gdje je u svakoj grupi bilo po dva takmičara. Kviz je bio veoma interesantan i dinamičan. Na kraju kviza smo imali jednu ekipu sa punim iznosom od 150 poena i 4. ekipe sa 135. Kako bi imali konačan poredak pristupilo se finalnom kvizu. Nakon sprovedenog finalnog kviza u kojem je tačnost i brzina odlučivala o plasmanu poredak je bio sljedeći: 

1. Zakomac Fatima i Učkan Emina-IKC ULM.

2. Plančić Danira i Salatović Ajla-IKZ STUTTGART.

3. Hamzić Ajla i Mešić Esmera-GAGGENAU.

Paralelno sa kvizom su takmičari od 13 do 16. godina radili test gdje su osvojeni poeni, ali i vrijeme igrali odlučujuću ulogu u plasmanu. Ukupno smo na testu imali 25. takmičara. Iako je test bio predviđen da se radi puni sahat vremena, u roku od pola sahata svi takmičari su bili gotovi sa testom. Nakon što je komisija pregledala i bodovala testove poredak je bio sljedeći:

1. Hamzić Nejla-GAGGENAU.

2. Turković Anela-GAGGENAU.

3. Babahmetović Sanida-SCHWÄBISCHE GMÜND.

Nakon kviza se pristupilo takmičenju iz oblasti kiraeta, prvo grupa do 12. godina, a zatim grupa od 13. do 16. godina. U prvoj grupi smo imali 10 takmičara. Konkurencija je bila veoma jaka tako da je komisija imala veoma težak zadatak pred sobom. Nakon preslušavanja sureta i učenja sure Jasin komisija je ocijenila da su se ove godine najbolje pripremili sljedeći takmičari čiji poredak izgleda ovako:

1. Mujala Hana-KIRCHHEIMTECK.

2. Puzo Lejla-IKC ULM.

3. Redžepović Amar-LUDWIGSBURG.

U drugoj grupi smo imali 7 takmičara koji su pokazali takođe veoma dobro poznavanje kiraeta i tedžvidskih pravila. Njihovo natjecanje je bilo u učenju sureta napamet do sure Zilzal, jedno ašare po izboru i stranicu iz Kur’ana. Nakon što je komisija završila sa ocjenjivanjem poredak je bio sljedeći:

1. Kazija Harun-GAGGENAU.

2. Abaza Sumeja-IKC ULM.

3. Grbić Hamid-SINDELFINGEN.

Nakon klanjanja podne namaza prisutnima su se obratili Muhamed ef. Alihodžić, glavni imam za regiju Stuttgart Enver ef. Pašalić i muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić. Poslije toga je uslijedila dodjela diploma za pobjednike kao i novčanih nagrada te dodjela priznanja svim učesnicima.

Bilal ef. Hodžić, referent Muftiluka IZBNJ