A+ A A-

Islamska zajednica u Sloveniji bogatija za 1335 m2 zemljišta u Ljubljani

zem-ljub-04-2014-1U Ljubljani je 03. april 2014. godine izvršena primopredaja zemljišta i objekata Slovenskih željeznica predstavnicima IZ u Sloveniji. IZ je kupila 1335 m2 zemljišta na kojem se nalazi montažni objekt površine 700 m2 koji će se koristiti tokom izgradnje iKC-a u Ljubljani.

Predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji muftija dr. Nedžad Grabus izrazio je zadovoljstvo ovim činom i naglasio kako je ovo najplodonosniji period djelovanja IZ u Sloveniji. Muftija se zahvalio svim članovima IZ, posebno vakifima, na dobročinstvu i odgovornosti koju su pokazali u dosadašnjem djelovanju IZ.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji 2008. godine, kupila je 11.345 m2 zemljišta na kojem će, ako Bog da, početi izgradnja Islamskog kulturnog centra, odnosno džamije u Ljubljani, u maju 2014. godine. Zemljište je plaćeno 4.659.694,58€. U tu cijenu nisu uračunati porezi i obaveze koje su plaćene UniCredit banci za kredit. Kupovinu su pomogli muslimani iz Slovenije, Rijaset IZ u BiH, Medžlis IZ Sarajevo, Muftijstvo Zeničko, Islamska zajednica u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj, SAD, Norveškoj, Australiji, Danskoj, Finskoj itd. Kupovinu zemljišta pomogli su i Dijanet iz Turske, Sunduq-Tedamun OIC-a i mnogi drugi donatori. Zemljište je konačno isplaćeno u aprilu 2013. godine uz pomoć donacije Države Katar u visini 1,3 miliona eura.

U septembru 2013. godine IZ je dobila građevinsku dozvolu za Islamski kulturni centar (korisne neto površine oko 12 hiljada metara kvadratnih) i postaviti kamen temeljac za samu izgradnju džamije. Uz Božju pomoć otklonjene su sve prepreke za početak izgradnje džamije. Za sada je osigurano oko 50% sredstava za gradnju džamije od Država Katar.

Dok se rade intenzivne pripreme za početak izgradnje džamije, Slovenske željeznice 23. januara 2014., objavile su u sredstvima javnog informiranja obavijest da prodaju parcelu od 1335 m2, koja tačno graniči uz zemljište u vlasništvu Islamske zajednice. U toku mjesec dana sakupljale su se ponude zainteresiranih kupaca. Početna cijena zemljišta je bila 390.000,00 EUR. Cijena jednog kvadratnog metra je 292,00 EUR, plus porez, notarske takse i upis zemljišta u zemljišnu knjigu. Na zemljištu se nalaze montažni objekti koji će se, ako Bog da, koristiti u toku izgradnje džamije za potrebe izvođača radova. U utorak, 25. februara 2014. godine, bilo je javno otvaranje ponuda. IZ u Republici Sloveniji ispunila je sve uvjete i kupit će to zemljište. Trenutno se priprema i usklađuje ugovor sa Slovenskim željeznicama. Ukupni iznos će morati biti isplaćen do kraja maja 2014. Od danas 3. aprila 2014. godine IZ će koristi  objekat površine 700 m2.

Svi ćemo jednoga dana otići sa ovoga svijeta, a vakuf će ostati i svjedočiti o našoj ljubavi prema islamu. Da li je ovo zemljište nužno za djelovanje budućega IKC? Da. Što je širi prostor oko džamije lakše je obavljati misiju IZ. Na donatorskoj večeri 14.2.2014. godine u Ljubljani donirano je 60 hiljada eura. Uz saglasnost reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića Rijaset IZ će pomoći ovaj projekt sa 50 hiljada eura. IZ je uplatila kaparu u visini 39.000,00 eura, a ostatak iznosa 351.000,00 eura  mora se uplatiti do kraja maja 2014. Potrebno je još 280.000 eura za zemljište. O drugim troškovima najizazovnijeg projekta kojeg su muslimani na ovim prostorima gradili do sada drugi put.

Ako ste voljni pomoći možete nas kontaktirati. Iskreno vam se zahvaljujemo i molimo Uzvišenog Allaha, dž.š., da vam upiše sevap za vašu dosadašnju pomoć za izgradnju IKC u Ljubljani.

Ifet Suljić

(www.islamska-zajednica.si)