Promo banner

A+ A A-

Bihać: Gost tribine „Snagom vjere do savršenstva duše“ hafiz Sulejman Bugari

U sklopu serijala tribina „Snagom vjere do savršenstva duše“ koju udruženje „Život“ iz Bihaća sa institucijama Islamske zajednice organizira već petu godinu za redom, 118. tribinu je u prepunom kulturom centru u Bihaću održao hafiz Sulejman Bugari, velikan koji svojim stilom, lijepim riječima i iskrenim pristupom pline velike mase i oduševljava sve one koji ga s pažnjom slušaju.

Hafiz Bugari je održao predavanje ne temu „Ko ne vidi – zavidi“, gdje je poseban akcenat stavio na opasnost velike bolesti koja nas kao društvo i pojedince izuzetno košta, a to je zavist. Naglasio je da se zavist dešava kod svih kategorija i slojeva našeg društva, a lijek za nju je istinski povratak Allahu, dž.š., i slijeđenje sunneta, tradicije najboljeg čovjeka kojeg je Gospodar stvorio. Hafiz je govorio i o četiri vrste dosade koja zahvata naše društvo i četiri vrste intime, te posebno istakao intimu sa Allahom, dž.š., za koju je naglasio da je osnova svake intime i da ukoliko ona izostane, sve ostale intime će biti u krizi. Kao što to uvijek radi, i ovaj put je hafiz Bugari upozorio na opasnost da mi sebi dozvolimo da sudimo ljudima i naglasio da se prema čovjeku treba gledati sa posebnim poštovanjem, jer je svaki čovjek imao priliku gledati u Allahovu svjetlost i prema tome se moramo odnositi sa posebnim poštovanjem.

Koliki je interes vladao za predavanje hafiza Bugarija govori i činjenica da je sala kulturnog centra sa još stotinu dodanih sjedišta i svi prolazi i hol glavne sale bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. I ne samo to, više od tri stotine ljudi se vratilo, jer nisu našli mogućnost da dođu do slobodnog prostora.

Slično je bilo i noć prije, gdje je u organizaciji udruženja „Pozitiva“ iz Cazina u Domu kulture, gdje je u prepunoj sali hafiz Bugari govorio na temu „Budimo praktični“.

Svako gostovanje hafiza Bugarija u Krajini izazove posebno zadovoljstvo, lijepe emocije i nezaboravno sjećanje na 45 minuta njegovog obraćanja. Tako je bilo i ovaj put. Ono što je najveća želja svih prisutnih i oni koji nisu mogli naći mjesta jeste da ponovni dolazak hafiza Sulejmana Bugarija bude uskoro u dosta većem prostoru, jer je ovaj očigledno postao premali za njegova gostovanja.

N. Horozović

  • 0101