Promo banner

A+ A A-

U Mostaru održan program za žene „Čuvari porodičnog blaga“

U četvrtak, 27. marta 2014. godine, u Studentskom hotelu Mostar održan je program pod nazivom "Čuvari porodičnog blaga".

Organizatori programa bili su Medžlis IZ Mostar, Karađoz-begova medresa i Kulturno-edukativni centar za ženu "Sehara".

Program je bio svojevrsna prilika da se istakne značaj očuvanja porodičnih vrijednosti, koje svi mi gajimo u svojim porodicama, i da se u tim vrijednostima i njihovim ljepotama istakne ona najbitnija uloga - uloga majke.

Posebno je u današnjem vremenu bitno govoriti i pozitivno djelovati na očuvanju porodičnog blaga, uz kur'anske preporuke o čuvanju porodice, te je upravo to i bila ideja vodilja,  samih organizatora.

Program je bio koncipiran samo za žensku populaciju, a odazvao mu se veliki broj žena, majki, djevojaka, koje su željele pronaći sebe u ljepotama porodičnog blaga.

Na početku programa prisutnima se obratila prof. Ilhama Puce, koordinatorica Kulturno-edukativnog centra za ženu "Sehara", koja je istakla važnost jedne ovakve ideje, i poželjela da ovakav program preraste u tradiciju, a organizatori će raditi da i naredne godine bude ponuđen građankama Mostara.

Cjelokupan program izvele su učenice Karađoz-begove medrese, a pripremala ih je njihova prof. Harisa Ćukle. Kroz kur'anske ajete, recitale, zapise o porodici, ali i ilahiju i kasidu ponudile su prisutnima jednu ugodnu dozu nadahnuća onim što imaju i što čuvaju u svojim porodičnim seharama.

Sve ono što je poteklo sa usana učenica Karađoz-begove, a posebno pjesma Mojoj majci, koja je izazvala i suze kod prisutnih, bilo je samo dio ljepota koje su učenice željele prenijeti građankama Mostara i podstaknuti ih da i dalje čuvaju svoje porodično blago, jer ... od toga nema ništa vrijednije!

Organizatori ističu zadovoljstvo izvedenim programom i posjetom istome, što je podsticaj da i iduće godine ulože trud i vrijeme u organizaciju jednog ovakvog programa.

  • 0101

(www.miz-mostar.com)