Promo banner

A+ A A-

Rukovodilac Ureda za BD u obilasku Bošnjaka u Makedoniji i Albaniji

Predvođenjem džume namaza u Hatuncuk džamiji u Skoplju, mr. Mirsad ef Kalajdžić, rukovodilac Ureda za Bošnjačku dijasporu u pratnji sekretar Mirnes ef Lemeša i novinara Preporoda Bajre ef Perve započeo je svoju posjetu Bošnjacima koji žive na prostoru Makedoniji. Nakon džume namaza goste zajedno sa predstavnicima domaćina zvanično je primio skopski muftija Ibrahim ef Šabani.

Uz dobrodošlicu, razmjenu informacija o radu dviju Zajednica, želji da ovakvih i sličnih susreta bude mnogo vise, u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi razgovori su potrajali vise od sat vremena.

Nakon akšam namaza u prelijepoj prostranoj džamiji u Ljubošu nadomak Skoplja Mirsad ef se obratio prisutnim džematlijama. Imam ove džamije Kadrija ef Murić pozvao je vidno zadovoljne prisutne džematlije da u drugom dijelu programa kroz pitanja nastave druzenje sa gostima iz Sarajeva. sutradan iza podne namaza posjećen je džemat Orizare - Veles a nakon akšam namaza džemat Lazane-Prilep.

Prilikom posjete džematima, rukovodilac Ureda za BD Mirsad ef. Kalajdžić se prigodnim riječima obratio prustnim džematlijama, a govoreći o važnosti Preporoda (islamske informativne novine)  Bajro ef Perva je prisutne džematlije vješto vodio kroz 43 godine postojanja ovog lista, nastojeći u njima potaknuti ponovnu zelju za druženjem uz Isti kroz preplatu.

Na putu do struge gdje je predviđen konak posjećen je i grad Prilep i ostaci prelijepe džamije iz Osmanskog perioda koja je u sukobima 2001. godine zapaljena i koja još čeka na svoju obnovu.

Na putu prema Albaniji iskorištena je prilika za posjetu selu (gradu) Labinistu u kojem živi oko 9000 muslimana (Albanaca, Turaka, Bošnjaka, Torbeša i drugih).

Da bi ovaj program bio uspješno realiziran, uz pomenutog Kardriju ef, pobrinuli su se vrijedni domaćini -predstavnici Bošnjaka u Makedoniji Nermin ef Djurdjevic hatib Hatuncuk džamije, Dževad ef Hot predsjednik džemata, Muhamed Kolašinac član džematskog odbora.

U nedjelju 30. marta posjećena su i Bošnjačka sela Borak i Kodzas koja se nalaze između Tirane i Draca. Ova bošnjačka sela kao i ostali dijelovi Albanije su uistinu u zadnjih dvadeset godina nakon pada komunističkog režima u ovoj zemlji doživjela veliki procvat. Razgovarajući sa domaćinima na bosanskom jeziku kojim dobro vladaju Bošnjaci na ovom prostoru ulazu velike napore u očuvanju svog identiteta.

M.L.

  • 0101