A+ A A-

U Tešnju održana tribina „Porodica u islamu“

U nedjelju 23. marta 2013. godine poslije jacije – namaza u Plavoj džamiji (Oraš Planje) održana 3. ovogodišnja tribina i uručene svjedodžbe o završenoj hatmi  polaznicima muške omladinske halke Kur'ana.   

Na tribini je temu „Porodica u islamu“  brojnim prisutnim posjetiocima, poslije jacije-namaza,  prezentirao dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF  u Zenici.

U svom obraćanju je na početku pohvalio džematlije na uređenju džamije i harema, te na daleko poznatim tribinama, a potom, između ostalog,  naveo:

„... u islamu leži odgovor na svaki problem s kojim se susreće pojedinac, porodica, zajednica pa i cijelo čovječanstvo... da bi porodica bila zdrava treba imati zdravog  pojedinca, jer se porodica temelji na pojedincu, a njegov odgoj i obrazovanje je osnovna misija islama.“  Potom je, uz navođenje ajata, hadisa i konkretnih primjera iz života naveo da su svakom pojedincu, da bi bio sretan, zadovoljan, pouzdan i koristan član porodice i zajednice, nepohodne tri stvari:

1. zadovoljstvo svakodnevnicom i stalna zahvala Allahu dž.š. na nebrojenim blagodatima,

2. sabur-strpljenje u iskušenjima,

3. istigfar – traženje oprosta za počinjene grijehe.

I kad tako odgojene i obrazovane, zadovoljne i stabilne dvije osobe stupe u brak nadati se da će iz toga proizaći hair i dobro, jer će one i problem koji nastane u braku rješavati po islamu, a ne po svom nahođenju. I kada tako, na praktičan način, pokažu da je islam smisao njihova života, mogu biti primjerom svojoj djeci i drugima.  Na kraju je završio univerzalnom porukom supružnika jednog drugom: „ Nemoj da me dovedeš u situaciju da biram između tebe i Allah dž.š., Poslanika a.s.  i islama...“   

Po završetku tribine, u mektebskoj učionici, upriličena je svečanost i uručenje svjedodžbi o završenoj hatmi za 25 omladinaca koji su u halki Kur'ana pred džematskim imamom Suljom ef. Djedovićem prof., u periodu od novembra 2012. godine do danas uspješno proučili sufaru i Kur'an-hatmu. Svjedodžbe su uručili dr. Adilović i glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i to slijedećim polaznicima: Ćorić Bećir, Ćorić Semir, Mahalbašić Jasmin, Mahalbašić Safet, Mahalbašić Medžid, Mahalbašić Sanel, Kadušić Semir, Žilić Mirza, Djedović Ensar, Džihić Damir, Ćorić Aldin, Ćorić Hamdija, Ćorić Ramiz, Škokan Šerif, Škokan Dževad,  Djedović Dženan, Hatkić Himzo, Hatkić Sadmir, Mahmutović Edin, Mahalbašić Mirnes, Kadušić Nadir, Hadžić Adis, Talo Elvir, Mujčinović Almedin i Hadžić Nusmir. 

Navedenom tribinom završen je ciklus tribina u ovoj džamiji za ovu sezonu, a nastavak će uslijediti ako Bog da na jesen, od početka zimskog računanja vremena. 

  • 0101