Promo banner

A+ A A-

Posjeta delegacije Vojnog muftijstva MIZ Kozarac

Na inicijativu Predsjednika Okružnog odbora Udruženja „Ilmijje“ Vojnog muftijstva, Salih-ef. Grabusa, delegacija Vojnog muftijstva je 17. marta 2014. godine posjetila Medžlis Islamske zajednice Kozarac. Delegaciju su činili vojni muftija, Ismail-ef. Smajlović, i njegovi saradnici, glavni imam OS BiH, Hadis-ef. Pašalić, i vojni imami.

Delegaciju Vojnog muftijstva u Kozarcu dočekali su muftija bihaćki, Hasan-ef. Makić, i glavni imam MIZ Kozarac, Amir-ef. Mahić. Nakon obavljanja podne-namaza proučena je Fatiha i odana počast šehidima u Memorijalnom centru u Kamičanima. Nakon toga, predstavnici ova dva muftijstva posjetili su masovnu grobnicu Tomašica, gdje je proučena dova za ubijene Bošnjake čiji posmrtni ostaci su pronađeni u ovoj masovnoj grobnici. Muftija bihaćki i glavni imam MIZ Kozarac, zajedno sa ostalim imamima ovoga Medžlisa, po povratku u Kozarac upriličili su prijem za delegaciju Vojnog muftijstva.

U ulozi domaćina, muftija bihaćki, Hasan-ef. Makić, izrazio je srdačnu dobrodošlicu delegaciji Vojnog muftijstva, te otvorio sastanak na kojem je glavni imam MIZ Kozarac upoznao prisutne o stanju vjerskog života u MIZ Kozarac i povratka u ovu općinu. Glavni imam MIZ Kozarac u svom obraćanju je naglasio da su su muslimani ovog kraja, uprkos svim stradanjima u ratu, vratili svojim kućama i da su aktivni članovi u svojim džematima.

Ovo je bila korisna pouka u jednodnevnom druženju kojem su prisustvovali muftija bihaćki, glavni imam, predsjednik i imami MIZ Kozarac. Posjeta delegacije Vojnog muftijstva je završena druženjem, porukom vojnog muftije te obostranom željom za ponovnim susretom.

Vedad Hurić

  • 0101