A+ A A-

Predavanja dr. Nezira Halilovića u Zagrebu

dr-nezir-halilovicU subotu, 8.3.2014. godine, Islamski centar Zagreb i Islamska gimnazija „Dr. Ahmeda Smajlovića“ bili su domaćini brojnih aktivnosti čiji je glavni akter  bio Dr. Nezir ef. Halilović, uposlenik Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.  On je  ispred Rijaseta, a u koordinaciji sa Vjersko-prosvjetnom službom Islamske zajednice u Hrvatskoj, bio zadužen da osmisli i sprovede natjecanje  za  srednjoškolce, polaznike islamskog vjeronauka u Hrvatskoj,  iz poznavanja sire (biografije) Muhammeda, a.s., ali i da održi poseban seminar glavnim imamima iz Islamske zajednice u Hrvatskoj.  Dr. Halilović je  autor nekoliko zapaženih knjiga iz područja pedagogije i metodike nastave te desetina stručnih radova. Tako je svoje znanje i iskustvo podijelio sa imamima iz Islamske zajednice u Hrvatskoj kao i sa vjeroučenicima te džematlijama zagrebačkog džemata.

Nakon održanog natjecanja u Islamskoj gimnaziji, Dr. Halilović je u amfiteatru Omladinskog kluba muslimana poslije ikindije namaza održao MEKTEPSKI SAT posvećen svim natjecateljima i njihovim mentorima. Dr. Halilović je u interakciji s prisutnim srednjoškolcima obradio  temu „Slobodno vrijeme kao blagodat i izazov“ i na zanimljiv i jednostavan način proveo prisutne od ezela preko dunjaluka do ahireta. Svi su s oduševljenjem shvatili koliko može biti velik i značajan jedan trenutak u životu čovjeka kao i kako može biti kratak cijeli život ukoliko mu se ne prilazi s poštivanjem i pažljivim planiranjem. Zanimljivo je kako je dr. Halilović uspješno animirao publiku i držao njihovu pažnju, iako se radi o osjetljivoj skupini mladih ljudi koje je, pored svih suvremenih čuda, inače teško zainteresirati za bilo što pogotovo za jednostavne riječi koje su bile osnovno i jedino sredstvo iznimnog izlaganja.

Dok su mladi nastavili s neformalnim druženjem u Omladinskom klubu, dr. Halilović je u prostorijama Islamske gimnazije održao edukaciju za glavne imame u Hrvatskoj  na temu „Kaizen načelo / Načelo permanentnog usavršavanja u islamskom djelovanju“. Znalački je prepoznao slabosti pojedinih struktura u Islamskoj zajednici i ponudio rješenja za mnoga pitanja na temelju japanskog načela konstantne promjene na bolje s posebnim naglaskom na učinkovitost i odgovornost prema radu i službi. Japasnki GEMBA što odgovara našemu DŽEMAT  glavni je okvir za napredak pojedinca i zajednice u cjelini. Nikada se ne mogu pojedinačni interesi staviti ispred gembe.  Nije cilj da se stanje ostane isto nego da se konstantno napreduje. Oni koji ne žele raditi, nemaju ideja,  ili se svojim ponašanjem suprotstavljaju gembi/džematu – moraju se skloniti i prepustiti mjesto onima koji će zajednicu voditi ka napretku i stalnom narastanju.

Nakon jacije namaza, Dr.  Halilović bio je i gost-predavač na redovnoj vjerskoj  tribini subotom „Večer Kur’ana i džemata“ . Pomoću powerpoint prezentacije prisutnima je govorio na temu „Očigledni dokazi Božjeg postojanja“. Oduševljenim džematlijama, koji su ispunili veliku dvoranu „H.Salim Šabić“ skoro do zadnjeg mjesta, svojim je zanimljivim pristupom i jasnom argumentacijom ukazao na jasnu korelaciju kur’anskih ajeta (znakova) i prirodnih pojava (ajeta)  koji podjednako jasno dokazuju postojanje  Jednoga Boga – Allaha, dž.š. Naveo je brojne primjere znanstvenih  otkrića spomenutih u  Kur’anu prije 14 stoljeća, koja su znanstvenici tek u 20. stoljeću uspjeli otkriti i definirati putem znanstvenih metoda,  a koji nam govore o istinitosti i Božanskom porijeklu svete muslimanske  Knjige – Kur’ana.  Možemo konstatirati da je radno gostovanje dr. Nezira ef. Halilovića Islamskoj zajednici u Hrvatskoj bilo uspješno i višestruko korisno. Na kraju su dogovoreni i budući projekti koje će zajednički, ako Bog da, realizirati dvije vjersko-prosvjetne službe.

(www.islamska-zajednica.hr