A+ A A-

Mostar: Učenici srednjih škola takmičili se u znanju o životu Muhameda a.s.

Prema uputstvu Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH profesori srednjih škola na području Mostarskog muftijstva u subotu 15. marta organizirali su takmičenje znanja o životopisu posljednjeg Božijeg Poslanika, a prema knjizi „Muhamed a.s. – beskrajna svjetlost“.

tak-sir-muhammmed-as-most-03-2014-1

 

Takmičenje je provedeno u Mostaru, Konjicu i Jablanici. U Mostaru svoje znanje o ovoj temi potvrdilo je 109 učenica i učenika iz mostarskih i livanjskih škola.  Sponzor ovog takmičenja je turistička agencija Fidan koja će 40 najuspješnijih učenika sa svakog takmičarskog mjesta nagraditi petodnevnim boravkom u Turskoj.

Pred sam početak takmičenja mostarskim i livanjskim srednjoškolcima obratio se mostarski muftija Seid ef. Smajkić naglasivši važnost sticanja znanja i slijeđenja Muhameda a.s. Posebno je akcentirao važnost iskorištavanja slobodnog vremena prije zauzetosti i iskorištavanju mladosti prije već nastup starost.

Muftija nije krio oduševljenje da se toliko veliki broj mladića i djevojaka odlučilo svoju energiju i svoje vrijeme utrošiti u sticanje znanja o životu Muhameda a.s. koji će ima, kako je kazao, biti uzor u životu iradu.

 „Od velike je važnosti, pored znanja koje su stekli, da će naši učenici koji pohađaju vjeronauku imati priliku družiti se i posjetiti znamenitosti Istanbula i Turske“, rekao nam je Fejruz Abaza, profesor vjeronauke u jezičkoj Gimnaziji u Mostaru. Dodatan motiv za ovo takmičenje je i činjenica da će uz najuspješnije učenike u Tursku putovati i njihovi profesori.   

H.E.