A+ A A-

U Karađoz-begovoj medresi završen deseti kviz znanja „Stazama Muhameda a.s.“

Deseti, jubilarni kviz za učenike završnih razreda osnovnih škola s područja Mostarskog muftijstva pod nazivom „Stazama Miljenika- Muhameda a.s.“ u organizaciji Karađoz-begove medrese završen je u subotu 15. marta 2014.g.finalnim takmičenjem u prostorijama Medrese.

 

U kvizu su učešća uzele 23 škole s područja Muftijstva a osmero učenika našlo se u finalnom takmičenju. Kviz je organizirana kako bi se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznali sa Medresom, ambijentom rada, te kako bi stekli potpun uvid prije donošenja odluke da li će postati njeni učenici. Obraćajući se učesnicima finalnog takmičenja mostarski muftija Seid ef. Smajkić posebno je naglasio važnost uspješne saradnje mostarske  Medrese sa vjeroučiteljima i učenicima osnovnih škola. „Kada se nalazite na životnim raskrsnicama važno je pravilno sebi postaviti pitanje koju od ponuđenih staza odabrati. Putevi koje odaberete trebaju biti  trasirani pokornošću  Bogu i ljubavi prema Poslaniku. Samo s vjerom u Boga i s ljubavlju prema Poslaniku  možemo ostvariti i dunjalučku i ahiretsku sreću“, poručio je muftija.

Prvo mjesto u finalnom takmičenju osvojila je Amina Omerika, učenica Osnovne škole „Mustafa Ejubović-Šejh Jujo“, drugo Anela Manjura, učenica I osnovne škole Stolac, a treće Anela Tiro, učenica VI osnovne škole Mostar.

Pored njih u finalnom takmičenju našli su se: Jumna Alić II O.Š. Konjic, Ajla Bašić O.Š. Vrapćiči, Selma Čolić , O.Š. „Mustafa Ejubović Šejh Jujo“,Almina Prevljak II O.Š. Konjic i Merisa Zolj, O.Š. Vrapćići.  Stručni žiri zadužen za realizaciju kviza bio je sastavljen od profesora Karađoz-begove medrese: Šefko ef. Tinjak, predsjednik, Nazif Garib, član i Ramiza Bandić-Kafadar, član.

Na svečanosti su proglašeni i rezultati literarnih radova o temi „Muhamed a.s. osoba koju vrijedi upoznati“. Od petnaest pristiglih radova za najbolji je proglašen rad Lamija Kovačević iz IV O.Š. Mostar. Nagrada za najboljeg vjeroučitelja dodijeljena je Tahiru Taslamanu.

Medresa će ove godine u 369. generaciji ispratit 71 učenika, a planirano je da se u novu školsku godinu upišu nova tri odjeljenja. „Međutim, zbog deficita broja učenika i zbog činjenice da po prvi put osnovne škole izvode i deveti razred i Medrese je, kao i druge srednje škole, suočena sa nepoznanicom koliko će se njih i iz kojih krajeva naše zemlje odlučiti da upišu Medresu“, pojasnio je direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek. No, s obzirom na činjenicu da je Medresa stekla zavidnu reputaciju kako na polju obrazovanja tako i na polju odgoja menadžment  izražava nadu da će njihova škola biti u vrhu interesovanja kod budućih srednjoškolaca. 

  • 0101