A+ A A-

Muftija zenički posjetio Medžlis IZ Zavidovići

U petak, 14. marta 2014. godine, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović boravio je u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Zavidovići.

Nakon susreta sa glavnim imamom Sulejman ef. Efendićem, muftija zenički u Novoj gradskoj džamiji u Zavidovićima prisustvovao je seminaru za imame na kojem je održao predavanje o ulozi i misiji imama u džematu u kojem je, između ostaloga, imamima poručio: ''Naša zajednica je zajednica ljudi, povjerenja i odnosa, i zbog toga je potrebno da imamo znanje, odgovornost i kulturu govora i komunikacije''. Muftija je, također, u svom obraćanju tretirao i pitanja stanja u Islamskoj zajednici i trenutne situacije u Bosni i Hercegovini.

Sadržajan protokol muftijine posjete Medžlisu IZ Zavidovići nastavljen je posjetom porodici Nedžada Muminovića, direktora ''Prve osnovne škole'' Zavidovići, kojem je na Ahiret preselio osamnaestogodišnji sin Vedad.

Nedžadu, kao i njegovoj hanumi i kćerki, muftija je izrazio suosjećanje istakavši da je došao sa njima podijeliti veliku tugu, kako bi je pokušao umanjiti, jer tuga se umanjuje kada se dijeli, kao što je i radost veća kada je imamo s kim podijeliti.

Nakon posjete porodici Muminović, muftija zenički klanjao je džuma-namaz i održao hutbu u Novoj gradskoj džamiji. U hutbi muftija je govorio o moralnim vrijednostima koje čovjeku osiguravaju častan i pošten život na ovome svijetu i spas na Drugome svijetu, između ostaloga, citirajući ajet: ''Najčasniji kod Allaha je onaj koji je najmoralniji''. (Kur'an 49:13).

Nakon džuma-namaza muftija je posjetio biblioteku ''Asim Čamdžić'' koja je smještena u Novoj gradskoj džamiji.

U okviru posjete Zavidovićima muftija zenički u pratnji glavnog imama susreo se i sa načelnikom Općine gosp. Suadom Omeraševićem. Načelnik Omerašević zahvalio se muftiji na ukazanoj časti i posjeti, a na sastanku je konstatovano da je saradnja Općine i Medžlisa IZ Zavidovići uspješna, uz očekivanje da će i pitanje gradskog mezaristana u Zavidovićima biti riješeno u skorije vrijeme.

  • 0101