A+ A A-

U Bužimu će se graditi Islamski kulturni centar

U Velikoj sali Centra za kulturu Bužim, u nedjelju, nakon podne namaza, održana je redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Bužim.

buzim-ic-grad-03-2014-0

Na skupštini su pored delegata bili prisutni i izaslanik bihaćkog muftije ef. Kazaferović, sabornik Arif Cinac te imami Medžlisa, načelnik općine Agan Bunić i predsjedavajući OV-a Abid Mulalić.

Skupština je otvorena učenjem ašereta,  kojeg je proučio imam Haris ef. Veladžić,  nakon čega je slijedila prozivka delegata i usvajanje dnevnog reda.

U radnom dijelu skupštine predsjednik Medžlisa, Eniz ef. Veladžić, podnio je administrativno-pravni izvještaj  i izvještaj o radu Izvršnog odbora,  dok je glavni imama Mehmed ef. Harčrvić, izložio izvještaj vjersko-prosvjetne službe Medžlisa. Nakon kraće diskusije usvojeni su svi izvještaji i data je saglasnost na završni račun za 2013. godinu,  kao i plan budžeta za narednu godinu.

buzim-ic-grad-03-2014-3

U svečanom dijelu sjednice Skupštine nastupili su hor „Gazija“ , sa izvedbama dvije ilahije.

buzim-ic-grad-03-2014-1Predstavljen je i projekat  izgradnje Islamskog kulturno-edukativnog centra Islamske zajednice u Bužimu, a čija je izgradnja planirana na zemljištu pored sadašnjeg sjedišta Medžlisa Bužim, u samom centru Bužima.

Islamski kulturno-edukativni centar će imati 3 sprata i prizemlje, a u njemu će se, između ostalog, nalaziti sjedište Medžlisa IZ Bužim, restoran, kabinetske učionice, dvije hotelske sobe, konferencijska sala...

Prema riječima Eniza ef. Veladžića, predsjednika Medžlisa IZ Bužim, kamen temeljac za ovaj objekat bi mogao biti postavljen već sredinom tekuće godine. Ovaj projekat su podržali i bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić, ali i sadašnji, mr. Husein ef. Kavazović.

Pored izgradnje ovog objekta,  predstavljen je i plan rekonstrukcije sadašnje zgrade Medžlisa, tzv. Bijele kuće, i u njoj će nakon rekonstrukcije objekta i okućnice, biti smješten dječiji vrtić Islamske zajednice.

Na sjednici su također dodijeljena i javna priznanja Medžlisa Islamske zajednice Bužim, a ove dobitnici ove godine su Emsad ef. Bajrić (priznanje), hadži Muhamed Veladžić (zahvalnica), Džematski odbor Konjodor – Centar (zahvalnica), Hasan Hilić (zahvalnica), Agan Bunić (plaketa), te Amir Sijamhodžić (plaketa).

buzim-ic-grad-03-2014-2

Nema sumnje da će ova dva objekta bitno izmijeniti izgled centra Bužima.

(www.buziminfo.ba)