A+ A A-

Ilijaš: Plaketa općinskog načelnika za imama Asmira ef. Salihovića

il-im-plak-nac-op-03-2014-2Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš povodom Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti održanoj u petak 28. februara u ilijaškoj kino sali dodijeljena su priznanja i zahvalnice pojedincima i kolektivima. Ime našeg imama iz Podlugova Asmira efendije Salihovića našlo se među devet odabranih koji su dobili plakete za doprinos razvoju lokalne zajednice u 2013. godini. Nije ni čudo, s obzirom na to da je upravo prošle godine u Podlugovima otvorena jedna od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini i da je taj događaj privukao više od 10 000 vjernika.

I njegove džematlije reći će da je upravo efendija „kriv“  za brzinu kojom je taj hairli posao završen, kao i za privlačenje brojnih donatora i vakifa. 

Asmir efendija Salihović 2004. godine postavljen je za imama u džematu Podlugovi. Za deset godina prosječni džemat sa stotinjak članova i bez ikakve infrastrukture postao je jedan od najorganiziranijih i najuspješnijih na području Rijaseta IZ u BiH. Džemat danas broji 1000 članova, sa kompletnom vjerskom infrastrukturom. 

il-im-plak-nac-op-03-2014-1

Crtice iz biografije Asmira ef. Salihovića

Salihović (Mehmed) Asmir rođen je 28. aprila 1977. godine u Bijeljini. Svršenik je Gazi Husrev- begove medrese i Fakulteta islamskih nauka u  Sarajevu. Od 2000. godine živi na području općine Ilijaš.

Priredio je ediciju od četiri knjige  „ O začudnosti govora“, te kao imam iz Podlugova održao više od stotinu promocija istih u BiH, Njemačkoj, Švicarskoj, Danskoj i Luksemburgu. Knjige su naišle na veliku prihvaćenost , te je prvo izdanje brzo našlo put do čitatelja, a odlukom federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, sve četiri knjige zbog afirmacije lijepe riječi i dobra, sastavni su dio svih biblioteka u FBiH.  Salihović priprema i petu knjigu. Značajno je spomenuti i da je pokrenuo projekat „Razvoj kulture čitanja u BiH“  i održao brojne seminare i tribine o ovoj temi. Organizira i tribine za žene u cilju obrazovne, kulturne i vjerske afirmacije, koja se u kontinuitetu održava već sedam godina, a do sada je u džematu Podlugovi bilo 87 tribina. Jedan je od urednika emisije „Selam“ koja se emituje svakog četvrtka na Radio Ilijašu. Član je organizacionog odbora manifestacije „ Da se ne zaboravi- Srebrenica“ koja se svake godine održava u Ljubnićima.  Čest je gost predavač u BiH i dijaspori.

Nermina Durić –Kahvedžić