A+ A A-

Dodjela diploma za polaznice kursa arapskog pisma u organizaciji Asocijacije žena MIZ Tuzla

Od početka akademske godine u okviru aktivnosti Kluba za studentice i djecu Asocijacije žene Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održava se kurs arapskog pisma za studentice. Ovog vikenda upriličena je dodjela uvjerenja za dvije grupe polaznica. Njih petnaest je uspješno savladalo gradivo osnovnog stepena arapskog pisma što im ubuduće omogućava da svoje znanje iskoriste za učenje Kur'ana Časnog.

dipl-as-zen-tuz-03-2014-i

U uvodnom dijelu programa, kratko se obratila predsjednica Asocijacije žena MIZ Tuzla, prof. Elmedina Osmić Brzović koja je istaknula da je ovo važan događaj za djevojke koje su uspješno savladale gradivo osnovnog stepena arapskog pisma, ali i za Asocijaciju koja je osluhnula njihove potrebe i pružila im priliku da steknu nova znanja.

Potom se svim prisutnima obratio hafiz Ahmed ef. Huskanović kazavši da je u vremenu kada je mladima ponuđeno mnogo toga što može biti i dobro i loše grupa ovih djevojaka odabrala ono što je dobro ne samo za njih nego i za druge kojima one mogu pomoći znanjem koja su stekle. Glavni imam je naglasio da tim Asocijacije žena ulaže mnogo truda i entuzijazma kako bi djevojkama i ženama pružio različite vidove edukacije. Pružiti ženi priliku da se obrazuje, stiče različita znanja i vještine znači direktno uticati i na nove generacije jer žena kao majka svoja znanja prenosi na nove generacije koje njeguje i odgaja, kazao je, između ostalog, hafiz Huskanović.

Prigodan ders u okviru programa dodjele uvjerenja priredila je prof. islamskih nauka, hafiza Zubejda Gobeljić. U svom inspirativnom govoru hafiza Gobeljić se dotakla važnosti Kur'ana i našeg druženja sa istim. Kazala je kako je ovo jedan divan primjer korisno iskorištenog vremena te je uputila iskrenu dovu da Kur'an bude vodilja svima nama na našim dunjalučkim putevima.

Polaznicama kursa arapskog pisma uvjerenja je uručio glavni imam, hafiz Ahmed ef. Huskanović.

Učenjem ilahije, program su posebno uljepšale učenice IV razreda Osnovne škole „Mejdan“.

Koordinatorice ovog kursa, svršenice Behram-begove medrese u Tuzli, uspješne studentice Univerziteta u Tuzli, Meliha Ahmetspahić i Armina Malkić ističu da su od početka kursa imale jasne ciljeve, željele su da studentice pravilno nauče arapsko pismo, kao i da nauče učiti Kur´an.  - Danas se naš cilj ispunio, ali mi ćemo nastaviti da se družimo, zajedno učimo i dijelimo znanje. Nadam se da će ova promocija novih učača Kur'ana biti podstrek drugim studenticama da se priključe našim programima edukacije i da obogaćuju svoja znanja sa nama. – kazala je jedna od koordinatorica kursa, Meliha Ahmetspahić.

Asocijacija nastavlja sa programima edukacije u želji da ženama i djevojkama ovog podneblja bude poput izvora sa kojeg će  se nositi znanje dalje kao što se sa izvora čiste vode nose njene kapi onima koji je žedni trebaju.

S.P.

  • 0101