Promo banner

A+ A A-

Svečano obilježen jubilej 20 godina rada Muftijstva goraždanskog

U subotu, 22. februara 2014. godine, Muftijstvo goraždansko obilježilo je veliki jubilej 20 godina formiranja i rada. Svečanosti, koja je tim povodom organizirana, prisustvovao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, muftije i brojni zvaničnici Islamske zajednice te mnogi gosti iz političkog i javnog života kao i predstavnici stranih ambasada u našoj zemlji. Podsjećanja radi, Obnoviteljski Sabor IZ u BiH je 1994. godine potvrdio imenovanje Hameda ef. Efendića za muftiju goraždanskog čime je Muftijstvo goraždansko formirano te ratne 1994. godine, u vrijeme kada su svi gradovi u okruženju bili uništavani a Bošnjaci iz njih protjerivani.

20-god-mo-go-svec-02-2014-1

U okviru obilježavanja ovog velikog jubileja priređena je Svečana akademija na kojoj su dodijeljene zahvalnice i pokloni onima koje su u periodu od osnivanja Muftijstva pomagali njegov rad.

- Radili smo zajedničkim snagama, ponosan sam ne samo na svoje imame i džematlije nego na sve Bošnjake koji su ovdje proveli ratno i poratno vrijeme. Nadamo se da ćemo uz pomoć naših prijatelja koji su bili sa nama i ubuduće graditi i svjedočiti još većim uspjesima, kazao je muftija goraždanski Hamed ef. Efendić te dodao:

- Danas sa ponosom, ali i žalošću, možemo reći da u susjednim općinama od bošnjačkih institucija funkcionira samo IZ. Želim naglasiti da ove mlade imame, koji su u najtežim uslovima došli u povratničke džemate, moramo ohrabriti, pomagati im i čuvati ih. Naša trajna obaveza je čuvanje naše vjere, naših džemata, našeg jedinstva i sloge, naša briga za svakog čovjeka jer naše najveće bogatstvo su ljudi. Nema nijednog razloga zbog kojeg bi se međusobno svađali, rušili naše jedinstvo, našu domovinu i zajednicu, zbog kojeg bismo gubili međusobno povjerenje i poštovanje. Sve su naše funkcije kao i naše ovodunjalučke želje prolazne. Zato ne smijemo nikad žrtvovati vječnost za prolaznost - istaknuo je Efendić.

Muftija goraždanski Hamed ef. Efendić također je rekao da je ponosan na vrijeme od osnivanja Muftijstva i izgradnju mira i povjerenja na ovim prostorima te ono što je u proteklom periodu obnovljeno i sagrađeno na području koje obuhvata Muftijstvo goraždansko.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je istakao da Goražde, imajući na umu što je preživio ovaj grad tokom agresije, predstavlja najveću nadu, ne samo onim što je učinjeno u Islamskoj zajednici nego i onim što se čini u zapošljavanju ljudi i pokretanju fabrika. Naglašavajući da iz Goražda danas dolazi ohrabrenje, reisu-l-ulema je dodao:

- Kada god ugasne vjera u Boga na njeno mjesto stupi klanjanje lažnom božanstvu, a ljude u životu vode lažne vrijednosti. Da bismo mogli dalje živjeti i da bi mogao opstati poredak u našem društvu i državi moraćemo iznaći put da ograničimo pohotu u svim društvenim sferama i beskonačni rast egoističnih prohtjeva. Valja nam naše društvo vratiti na put socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti. Vratiti povjerenje u vlastite institucije kroz ispunjavanje preuzetih obaveza sada je naša najveća briga. Muhamed a.s. je govorio, nema imana onaj ko ne ispunjava sve preuzete obaveze, niti ima vjere onaj ko ne drži obećanu riječ. Pravda leži u osnovi svakog društvenog rasta i razvoja. Tamo gdje je nepravda dominatna, gorki plodovi se moraju kušati. S druge strane, jednakost pred Bogom i pravda među ljudima poziva na istinsko zajedništvo i bratstvo jer se ono nalaže u svim zajedničkim dovama Bogu i poštivanju jedinog Gospodara.

Reisu-l-ulema se osvrnuo i na aktuelna dešavanja u našoj zemlji, kazavši:

- Dok gledamo tužne slike nereda s naših ulica i tragične slike pogibelji s ulica Kijeva, pred nama se otvara bezdan još veće bijede i ništavila, ali i snažni imperativ - svi moramo biti odgovorni za našu zajedničku sudbinu. Stoga, iz ovog grada, simbola patnje i stradanja, upućujem apel svim ljudima da zajednički crpimo moral iz naše borbe protiv siromaštva i bijede. Otvorimo naše duše, omogućimo da se čuje poziv upomoć i pokaže solidarnost u teškim prilikama - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

20-god-mo-go-svec-02-2014-2

Također, u okviru svečanog programa predstavljena je i knjiga u kojoj je sažet ovaj put dug 20 godina „20 godina Muftijstva goraždanskog“ o kojoj je govorio njen urednik i novinar Preporoda Selman Selhanović. Odlomke Kur`ana je na akademiji učio Mensur ef. Malkić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi i prvi imam Gazi Husrev-begove džamije. Članice Omladinskog hora Selsebil iz Goražda, pod vodstvom prof. Muhidina Obuće, interpretirale su sevdalinke a dovu na kraju svečanosti proučio je hafiz Ismet ef. Spahić.