Promo banner

A+ A A-

Muftija Dudić posjetio Novi Sad, u Zagrebu se sastao sa muftijom Hasanovićem

U petak, 21.02.2014. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić i potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović posjetili su Muftijstvo novosadsko i džemate u Novom Sadu i Beočinu.

mu-dud-pos-ns-zg-02-2014-1

Muftija beogradsko-novosadski dr. Dudić održao je u mesdžidu u Novom Sadu hutbu o značaju džume i džemata, dok je potpredsjednik Plojović bio hatib u beočinskom mesdžidu.

mu-dud-pos-ns-zg-02-2014-2

Nakon džume namaza pomenuta delegacija Mešihata održala je sastanak sa imamima iz Novog Sada, Velikog Rita i Beočina.

Susret sa muftijom Hasanovićem

U subotu 22.2.2014. novoizabrani predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić posjetio je muftiju dr. Aziz ef. Hasanovića. U pratnji muftije dr. Dudića, u njegovu prvom posjetu nekoj islamskoj zajednici izvan Srbije nakon dodjele murasele, bio je ravnatelj Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru Rešad ef. Plojović. Muftija dr. Hasanović zahvalio se muftiji dr. Dudiću na posjetu te je izrazio zadovoljstvo što je za prvu destinaciju svoga posjeta izabrao Islamsku zajednicu u Hrvatskoj što je pokazatelj dugogodišnje snažne povezanosti i bratske podrške koju islamske zajednice u Hrvatskoj i Srbiji jedna drugoj pružaju.

mu-dud-pos-ns-zg-02-2014-3

 

Muftije su razgovarale o aktivnostima koje se provode u dvjema zajednicama te o izazovima s kojima se susreću u svom radu i djelovanju. Također, razgovarali su o mogućnostima suradnje na obrazovnom području budući da Islamska zajednica u Srbiji, a posebice muftija dr. Dudić koji je i rektor Univerziteta u Novom Pazaru, imaju veliko iskustvo u ovome polju. Muftija dr. Dudić je rekao da Islamska zajednica ima veliko iskustvo u organiziranju institucija kao i u njihovu uređenju te da u mnogočemu može biti primjerom. Na kraju, muftija dr. Dudić se zahvalio na prijemu te je izrazio spremnost i želju za produbljivanjem suradnje. Muftije su se složile da je potrebno raditi još i više na putu jačanja zajedništva i jedinstva Islamske zajednice u cjelini.

(www.islamskazajednica.org, www.islamska-zajednica.hr)