A+ A A-

Mostarski muftija na sjednici Skupštine MIZ Livno

U nedjelju, 16.02.2014.godine održana je godišnja Skupština MIZ Livno kojoj je prisustvovao i muftija mostarski Seid ef. Smajkić, a koji je, prema riječima predsjednika MIZ Livno Hajrudina Maksića, pohvalio rad livanjskog MIZ, izrazivši posebno zadovoljstvo skladom unutar Skupštine i među zaposlenicima MIZ Livno. Na Skupštini su razmatrani i jednoglasno usvojeni Izvještaj o radu i Financijski izvještaj MIZ Livno za 2013.godinu, te Program rada i Plan budžeta za 2014. godinu.

sjed-miz-liv-02-2014-1

 

Nezvanično proklanjana Ćurčinica

U Izvještaju o radu je istaknuto da MIZ Livno čine 3 gradska i 3 seoska džemata sa određenim brojem punktova, te da MIZ broji 1155 registrovanih domaćinstava-članova IZ. Vjerske aktivnosti se obavljaju u 8 džamija i 3 mesdžida, od kojih je 5 džamija stalno aktivno a ostale džamije i mesdžidi samo za ramazan. Angažirano je 7 imama od kojih su trojica i predavači u osnovnim školama kao vjeroučitelji. Među imamima su i dvojica novih: Mahir ef. Kevrić pristigao za prošli ramazan, i to za imama nedavno nezvanično proklanjane Ćurčinice, te Edin ef. Alić, koji je primljen početkom ove godine za imama Lala-pašine džamije na Begluku. Edin ef. Jašarević koji je uz travnički medresu, završio FIN i Pravni fakultet angažiran je kao predavač vjeronauke u srednjim školama a uz to obavlja i imamsku dužnost u Kablićima. Donedavni sekretar MIZ Samir ef. Đonlagić je postavljen za imama u Guberu, a uz ef. Kevrića će zajednički, uz imamsku dužnost, obavljati i dužnost sekretara MIZ.

Vjerska pouka

Kada je u pitanju vjeronauka od 309 bošnjačke djece u livanjskim osnovnim školama njih 229 ili 96,7% pohađa vjeronauku a mektebsku nastavu pohađa 217 ili 70% osnovaca. U srednjim školama u Livnu je 143 bošnjačkih učenika od kojih 137 ili 94% pohađa vjeronauku, a njih tridesetak je redovno na omladinskim predavanjima tokom godine. Uzgred napominjemo da u Livnu, kao ni u Tomislavgradu i Kupresu, za razliku od Glamoča, bošnjačka djeca u školama nemaju bosanski jezik, a čitavo ratno-poratno vrijeme izučavaju isključivo hrvatske nastavne planove i programe. U prošloj godini MIZ Livno je organizirao 158 predavanja i priredio 26 prigodnih, uglavnom vjerskih manifestacija. Organizirani su već tradicionalni zimski izlet na Kupres i ljetni izlet, te dvodnevna ekskurzija u Srebrenicu za učenike sedmih i osmih razreda.

Humanitarne aktivnosti

Medžlis je organizirao u 2013. godini i nekoliko tribina i promocija knjiga, a u sklopu MIZ je osnovano i Udruženje žena u unutar kojeg rade dvije škole za žene: Škola islama i Škola Kur'ana koje pohađa oko 70 žena, a vode ih 4 mualime kroz program koji se realizira tokom 4 dana u sedmici. MIZ je uzeo učešća i u pripremama džematlija pred provedeni popis. MIZ Livno je u prošloj godini podijelio i 31 stipendiju učenicima i studentima raznih fakulteta, zatim 290 ramazanskih paketa najugroženijim porodicama, te kurbansko meso u oko 700 livanjskih porodica. U prošloj godini reflektorima su osvijetljene Lala-pašina, Balaguša i džamija na Topovima, privedeni su i kraju radovi na džamiji Ćurčinici gdje je još preostalo uraditi grijanje u roku narednih mjesec dana, a taj posao je dodijeljen mostarskoj firmi Alfa Therm.

Tokom prošle godine kupljena je i kuća uvakufljenim sredstvima kuvajtske porodice Al-Otaibi a u kojoj su tri stana od kojih u jednom stanuje Edin ef. Alić, dok se druga dva izdaju pod kiriju. "MIZ je pozitivno poslovao u 2013.godini, zahvaljujući i namjenskim donacijama za redovno poslovanje kao i donacijama za Ćurčinicu za šta je najzaslužniji glavni imam Dževad ef. Hadžić koji je u redovnu blagajnu izlobirao više od million maraka. Jedini mali problem imamo sa prikupljanjem članarine na čemu ćemo ubuduće intenzivnije poraditi", izjavio je predsjednik MIZ Livno Maksić, koji nam je potvrdio i da se zvanično otvaranje džamije Ćurčinice očekuje krajem maja ili početkom juna ove godine, a što zavisi od toga kad će moći doći Kuvajćani kao glavni investitori koji bi trebali i otvoriti Ćurčinicu, koja je inače neformalno proklanjana u decembru 2013.godine i u kojoj se redovno klanja samo akšam namaz pošto nema još grijanja.

Planovi za 2014. godinu

U 2014.godini, između ostalog, MIZ Livno je planirao pojačan rad sa omladinom, ženama i djecom, ali i sa odraslim muškarcima za koje također planiraju uvođenje Škole islama i Škole Kur'ana. Planirano je niz manifestacija u povodu određenih vjerskih praznika kao i formiranje izviđačke sekcije i opremanje iste za polaznike mektebske nastave. Aktueliziraće se i problem izgradnje srušenog mesdžida u Sturbi, iznalaziti sredstva za obnovu džamije Zavra, a nastaviće se i ograđivanje harema Kraj i Golinjevo, te popraviti prije nekoliko godina postavljeni pločnik oko džamije na Topovima i krov gasulhane koji je također u lošem stanju zbog čega gasulhana već propada.

Bijela kuga

Prema podacima koje nam je dao Maksić, u prošloj godini je u Livnu umrlo 60 Bošnjaka, rođeno tek 20 bošnjačke djece a šerijatski vjenčano 23 bošnjačka para. MIZ Livno, na žalost, nema instrumenta za borbu protiv sve prisutnije bijele kuge među Bošnjacima Livna, koja nije zahvatila samo njih, već i ostale vjerske i etničke grupe u Livnu, ali i širom BiH.

Ale Kamber

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)