A+ A A-

U Bihaću održan seminar za imame na temu “Društveni aktivizam”

U organizaciji Medžlisa IZ Bihać i nevladine organizacije CLPU-a iz Sarajeva, u prostorijama Muftijstva Bihać u ponedjeljak, 17. februara 2014. godine, održan je jednodnevni seminar na temu "Društveni aktivizam" u cilju proširenja teoretskih znanja imama i sticanja vještina uspješnog društvenog aktivizma, kojeg su vodili  mr. Bekir Šabić profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli i prof. Ismet Purdić. Seminar se sastojao od četiri modula od kojih je prvi tretirao temu društvenog aktivizma kao pojave, zatim drugi modul u kojem je bilo govora o društvenom aktivizmu i njegovoj aktivnoj a ne pasivnoj uloga, Faze društvenog aktivizma i konačno u četvrtom modulu koji se sastojao od radionice – čiji cilj je bio povezivanje usvojenih činjenica, vještina i iskustva na praktičnim zadacima društvenog aktivizma iz domena profesije i posla kojim se bave imami.

Prema riječima Ismeta Purdića, jednog od predavača, seminar je namijenjen za javne i društvene ličnosti, koje žele ovladati vještinama uspješnog i djelotvornog društvenog aktivizma.

"Cilj seminara je promocija, širenje i usađivanje pozitivnih društvenih vrijednosti koje će unaprijediti društvo i ostvariti smisao ljudskog života, a ujedno potiskivati i efikasno odstranjivati loše i ružno iz životnog okruženja i ljudskog ponašanja" kaže prof. Purdić.

Za Medžlis IZ Bihać, ovakav tip seminara predstavlja poboljšanje rada i efekata djelovanja imama na terenu, dok će poimanje društvenog aktivizma i uloga u njemu biti jasniji i značajniji.

"U 2014. godini Medžlis IZ Bihać je u saradnji sa CLPU-om iz Sarajeva počeo sa organizacijom ciklusa seminara. Ovi seminari imaju za cilj da imamima našeg medzlisa ukazu na nove oblike i mogućnosti djelovanja u sadašnjem okruženju. Nadamo se da će znanja i vještine, koje će biti usvojene za vrijeme trajanja ovih seminara, dati jedan novi pozitivni impuls u njihovoj primjeni na radost i zadovoljstvo zajednice u cjelini." istakao je glavni imam prof. Mensur ef. Ćehić.

Fahrudin Vojić

  • 0101