A+ A A-

Delegacija iz Velike Britanije kod Reisu-l-uleme

Sarajevo, 18. februar 2014. (MINA) - Delegacija Fondacije Remembering Srebrenica iz Velike Britanije  danas je bila u posjeti reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

Delegaciju je  predvodio predsjednik Fondacije  dr. Waqar Azmi.

U delegaciji su bili još Angus Robertson član britanskog parlamenta te ministar za vanjske poslove Škotske u opoziciji, David Hamilton, visoki zvaničnik udruženja škotske policije koji  je tokom rata dolazio u BiH u sklopu konvoja pomoći koji je organizovao Edinburgh Direct Aid, zatim  velečasna Lorna Hood, svećenica engleske crkve i počasni kapelan Kraljice, Seonag MacKinnon, specijalista u polju komunikacija, Ann McKechin, član škotskog parlamenta i David Pratt, pisac i fotograf.

Predstavnici Fondacije su u posjeti BiH u okviru koje će posjetiti i Memorijalni centar u Srebrenici.

Ova Fondacija gaji sjećanje na Srebrenicu. U tom pogledu je prošle godine u Londonu organizovala Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a kako su istakli, imaju namjeru organizovati i posjete iz Velike Britanije radi podsjećanja na genocid u Srebrenici.

Reisu-l-ulema je goste iz Velike Britanije upoznao s aktuelnim stanjem u BiH te govorio o posljedicama koje je genocid u Srebrenici ostavio na naše društvo. Istakao je  značaj podsjećanja na genocid kako za Bošnjake, žrtve genocida, ali i za počinioce koji ga još uvijek negiraju. U tom kontekstu naveden je najnoviji primjer iz Višegrada gdje su izbrisali riječ genocid sa zajedničkog spomenika žrtvama genocida.

  • 0101