A+ A A-

U Zagrebu održan „Drugi seminar o Kur'anu“

U Islamskom centru Zagreb je od 13. do 16. februara 2014. godine održan “Drugi seminar o Kur'anu“ za imame, muallime i polaznike Škole Kur'ana i hifza Medžlisa Zagreb te za zainteresirane imame iz drugih krajeva Hrvatske.

zg-sem-kur-02-2014-1

Do realizacije ovog stručnog usavršavanja došlo je na prijedlog glavnog Zagrebačkog imama, kurra hafiza Aziza ef. Alilija i svesrdnu pomoć kulturnog atašea pri Veleposlanstvu IR Iran u Zagrebu, koji je organizirao dolazak dvojice vrsnih predavača iz Irana, prof. Rahima Hakkija i   prof. hafiza Mu'tezz Agaija.

Svečanom otvorenju seminara u četvrtak, 13.02., prisustvovao je i muftija dr. Aziz ef. Hasanović, koji je, između ostalog, pohvalio organiziranje ovakvog vida stručnog usavršavanja, tim više što na našim prostorima do sada nije bilo usavršavanja ovakvog tipa. 

Kažimo da se prof. Rahim Hakki smatra jednim od najvećih poznavatelja kur'anskih mekama i onoga što se vezuje za melodioznost Kur'ana, pa je uzbuđenje polaznika seminara, što usvajaju znanja baš od njega, bilo potpuno razumljivo. Drugi predavač,  hfz. Mu'tezz Agai se, tijekom trodnevnog seminara, bazirao na sve što je vezano za hifz, osobito na metode učenja Kur'ana napamet i očuvanje hifza. Posebno su bila dragocjena iskustva iz Irana koja su gosti podijelili sa polaznicima.

U petak, 14.02.2014.god., upriličena je i zajednička večera polaznika seminara sa kulturnim atašeom g. Akramijem. U subotu, 15.02.2014.god., nakon jacije namaza, u Kongresnoj dvorani Islamskog centra, organizirana je Večer Kur'ana na kojoj su sudjelovali musafiri iz Irana ali i polaznici Škole Kur'ana i hifza zagrebačkog Medžlisa.

U nedjelju, 16.02., po završetku seminara, gosti otputovaše u  Rijeku gdje je sve bilo spremno za još jedno Večer Kur'ana u prelijepom Riječkom Islamskom centru.

Aziz Alili

  • 11