A+ A A-

Zapadna Australija: Kamen-temeljac za prvu bošnjačku džamiju


otv-dzam-pert-aust-02-2014-1U subotu, 25.01.2014. godine, u PERTH-u, općina Swan, svečano je postavljen kamen temeljac za prvu bošnjačku džamiju i islamski centar u Zapadnoj Australiji. Svečanosti su
između ostalih prisustvovali: predsjednik Mešihata bošnjačke Islamske zajednice u Australiji Jasmin ef. Bekrić, glavni imam Mešihata IZ za Australiju Salih ef. Mujala, imam Deer Park džamije u Melbournu Muhamed ef. Didić, imam Noble Park džamije u Melbournu Ibrahim ef. Omerdić, imam bošnjačkog džema’ata u Brizbanu Sifet ef. Omerović, Michelle Roberts – opozicioni ministar za policiju, Charlie Zanino – gradonačelnik općine Swan, Ron Gidgup Junior – predstavnik Aboridžanske zajednice, Steven Tan - direktor planskog sektora općine Swan, predsjednici bošnjačkih islamskih zajednica u Australiji, predstavnici islamskih koledža i drugih organizacija u Perthu, kao i mnogi drugi gosti iz Sydneya , Melbourna, Brizbana, Adelaida, Malezije i Pertha.

Bošnjaci Zapadne Australije neće biti prepušteni sami sebi

Dobrodošlicu je prisutnima poželio predsjednik bošnjačke Islamske zajednice u Perthu hadži Sajit Smajić, koji je u svome obraćanju između ostalog rekao:

“Sve druge države u Australiji imaju bošnjačku džamiju osim Pertha, tako da je polaganje kamena temeljca za našu džamiju velika prekretnica za nas. Posebno me raduje prisustvo svih bošnjačkih imama i predstavnika svih bošnjačkih džema’ata Australije i veliki broj pojedinaca koji nisu žalili truda, vremena i novca da dođu u daleki Perth i da skupa s nama podijele radost ovog svečanog trenutka. Ovo je sigurna garancija da Bošnjaci muslimani Zapadne Australije neće biti prepušteni sami sebi, već da će kao i do sada imati stalnu podršku i pomoć od strane naše braće i sestara iz svih gradova na Istočnoj obali...”

Nakon obraćanja hadži Sajita, prisutnima se obratio Mirsel ef. Kozica koji je naglasio slijedeće:

" ...Od ovog trenutka, uz Allahovu pomoć, dok se bude gradila ova džamija ona će biti mjesto okupljanja u našoj lijepoj vjeri, jedinstvu, slozi i poštovanju i zahvalnosti prema ovoj slobodnoj zemlji Australiji u kojoj se nalazimo, koja nas je velikodušno prihvatila, koja nam je pružila mogućnost slobodnog sprovođenja u dijelo svoga vjerovanja i dala nam slobodu izbora..."

Nakon govora Mirsel efendije prisutnima se obratio i gradonačelnik općine Swan Charlie Zanino i čestitao svima koji su uključeni u projekat buduće džamije i islamskog centra. Priznao da je put bio dug i težak, ali se upornost i odlučnost aktivista isplatila.

O projektu je govorio arhitekta Gorki Bogdanić.

Ovo je projekat za niz stoljeća

Prisutnima se obratio i predsjednik Mešihata bošnjačke Islamske zajednice u Australiji Jasmin ef. Bekrić:

“... Čestitam Bošnjacima i Bošnjakinjama Pertha na ovom historijskom projektu. Budimo presretni što je Allah dž.š. odabrao baš ovu generaciju da gradi ovu džamiju i islamski centar. Ovo je projekat za niz stoljeća...”

Nakon obraćanja Jasmin ef. Bekrić je u ime svih bošnjačkih džema’ata Australije predsjedniku IZ u Perthu hadži Sajitu Smajiću uručio donaciju za budući projekat u iznosu od 16.500 australskih dolara.

Na kraju je selame i želje za hajirli početak gradnje džamije i islamskog centra uputio, te dovu proučio glavni imam za Australiju Salih ef. Mujala.

Nakon proučene dove uz tekbire kamen temeljac su postavili predsjednik Islamske zajednice u Perthu hadži Sajit Smajić i prvi bošnjački imam u Zapadnoj Australiji Mirsel ef. Kozica. Nakon postavljanja kamen temeljca uslijedilo je klanjanje prvog podne namaza u džema’atu na prostoru buduće džamije.

(www.preporod.com)