A+ A A-

Otvorena manifestacija „U njemu je divan uzor“ u organizaciji Medžlisa IZ Bihać

U cilju što kvalitetnijeg obilježavanja mjeseca rebiu-l-evela i rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., izložbom islamske kaligrafije u Gradskoj galeriji u petak, 10. januara 2014. gdoine, otvorena je tradicionalna manifestacija „U njemu je divan uzor“ na kojoj je prisustvovao velik broj ljubitelja ove vrste umjetnosti. Izložbu su organizirali Medžlis IZ-e Bihać i Udruženje ilmijje, uz podršku Islamskog pedagoškog fakulteta i nevladinih organizacija udruženja Život i ženske edukativne organizacije Iskre, pod pokroviteljstvom Općine Bihać i općinskog načelnika Emdžada Galijaševića.

man-div-uz-bihac-01-2014-1

„Cilj manifestacije jeste da, kroz različite aspekte čovjekovog društvenog i privatnog života, pokuša rasvijetliti opus u kojem nam je došao posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s., jer u današnje vrijeme, kada je prisutna kriza morala, potrebno je ljudima uliti dozu optimizma. Upravo to je bila misija Muhammeda, a.s.„ kazao je glavni imam prof. Mensur ef. Ćehić

Bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić je govorio o dugoj tradiciji obilježavanja rođendana Poslanika Muhammeda, a.s., kroz mevludske svečanosti koje se na ovim prostorima održavaju skoro šest stoljeća. „Kako u islamu nema slikanja likova, tako su muslimani razvili posebnu likovnu umjetnost pisanja harfova, kroz koje se izražavaju osjećaji islamske duhovnosti“ kazao je u svom obraćanju muftija Makić.

Prema riječima savjetnika općinskog načelnika Smail Toromanovića, Općina Bihać kroz podršku ovoj manifestaciji pokazuje da je otvoren i multietničan grad u kojem vjera i vjerske zajednice imaju posebno mjesto a među njima i Islamska zajednica. „Večerašnjom izložbom otvaramo manifestaciju koja će nam u narednih dvadeset dana približiti život i učenje Muhammeda a.s. i ovo je prilika da se svi zajedno upoznamo sa životom i nemjerljivim doprinosom kojeg je tokom svoga života propovijedanjem univerzalnih islamskih vrijednosti dao Muhammed a.s.„ kazao je Toromanović.

Radove na izložbi radova umjetnosti islamske kaligrafije su izlagali; Munib Obradović, Hazim Numanagić, Ćazim Hadžimejić, Uzdin Duraković, Sinanudin Bajrić, Mirza Smajović, Senahid Makić, Lejla Boškajlo-Obradović, učesnici kursa kaligrafije iz Mostara.

Manifestacija se sastoji od 6 događaja u trajanju od mjesec dana i odvijaće se na nekoliko različitih lokacija, a završava se sa centralnom svečanosti 31. januara u Kulturnom centru, kada će biti održan mevlud i veče ilahija i kasida gdje će gost večeri biti poznati bh pjevač Armin Muzaferija.

Fahrudin Vojić

  • 0101