A+ A A-

U Sarajevu promovirana ''Izabrana djela Muhameda Seida Serdarevića''

U četvrtak, 09. januara 2014. godine, u Sarajevu je održana promocija ''Izabranih djela Muhameda Seida Serdarevića''. Promotori su bili muftija zenički mr. Ejub Dautović, muftija sarajevski mr. Husejin ef. Smajić i akademik dr. Enes Karić. Kao domaćin, promociju koja je održana u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, moderirao je mr. Abdulgafar ef. Velić.

prom-mss-sar-01-2014-1

Promocija knjige „Muhammed Seid Serdarević – izabrana djela“ je održana u okviru tradicionalne manifestacije MIZ Sarajevo „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“. Večer o Muhamedu Seidu Serdareviću započeo je Salih ef. Meštrovac učenjem odlomka iz Časnog Kur'ana, nakon čega je veliki broj prisutnih poselamio i izrazio im dobrodošlicu glavni imam MIZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović. Glavni imam je poručio da se MIZ Sarajevo odlučio uvrstiti ovu promociju u program ovogodišnje manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah“, zbog činjenice da muftijstvo Zeničko, koje je uz El-Kalem izdavač i priređivač ovog djela,  ove godine obilježava svoju 20-tu godišnjicu, ali i zbog činjenice da je Muhamed Seid Serdarević, uz Derviš ef. Spahiću jedan od najplodonosnijih autora sa zeničkog područja.

Muftija mr. Ejub Dautović u svom obraćanju izrazio je svoju zahvalnost MIZ Sarajevo, ali i svima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju ovom događaju koji je organiziran u okviru tradicionalne manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ja Resulallah!“. Zatim je muftija zenički govorio o Muhamedu Seidu Serdareviću, istakavši: ''Radovi Muhameda Seida Serdarevića karakteristični su po: originalnom stvaranju, prevodilačkoj djelatnosti, reformi osnovne vjerske nastave, organizovanju imamsko-muallimskog staleškog udruženja i pisanja udžbenika na narodnom jeziku''.

prom-mss-sar-01-2014-2

Muftija sarajevski mr. Husejn ef. Smajić je u svom izlaganju također govorio o životu i djelu ovog uvaženog alima, spomenuvši da je Muhamed Seid Serdarević  svojevremeno odbio  da bude muftija u Travniku zbog narušenog zdravlja i velikog poštovanja prema porodici Korkut kojima je muftijsko mjesto i pripadalo.

Akademik dr. Enes Karić u svom obraćanju, između ostaloga, istakao je: „U svojim djelima Muhamed S. Serdarević davao je odgovore na pitanja za bosansko područje. Bavio se islahom-reformom, jer je pisao na bosanskom jeziku, a arapskim pismom, arebicom. Bavio se i tedždidom-obnovom i reformom. Tu je bio orginalan. Njegova djela iz pedagogije su odlična i danas mogu poslužiti svima nama, a pogotovu onima koji se bave nastavnim procesom. U njegovim djelima može se primjetiti i tenvir-prosvjeta, a slao je poruku društvene kritike muslimanima“.