A+ A A-

Muftija Smajkić: Mostaru treba Islamski kulturni centar, a Bošnjacima u istočnoj i zapadnoj Hercegovini naša podrška

muftija-seid-ef-smajkic-2Na promociji knjige „Hutba-svjedok vremena“, održanoj 10. januara 2014. godine, muftija mostarski h Seid ef. Smajkić podsjetio je Bošnjake u Hercegovini na njihovu obavezu očuvanja teritorije i dostojanstva u ovom dijelu naše zemlje. On je pozvao prisutne da više pažnje posvete povratničkim mjestima u zapadnoj i istočnoj Hercegovini te da i dalje insistiraju na potrebu gradnje Islamskog centra u Mostaru.

„U ovom vremenu nužno je da se svjetlo vjere i našeg međusobnog solidarisanja s područja Federacije BiH treba nastojati prenijeti i među povratnike u RS-u“, rekao je muftija. Komentirajući brojene vjerske manifestacije na području Federacije muftija je izrazio žaljenje što se na isti način mevlud ne može obilježavati na područjima istočne i zapadne Hercegovine, koji su opustjeli od Bošnjaka. „To mora biti naša trajna briga. „Svaka čast ovoj manifestaciji, ali mi moramo kazati da moramo proširiti  prostor našeg doticaja i na ta područja. Ovo nas mora nadahnuti da u tom pravcu izgradimo strategiju našeg opstanka i u Bileći i Nevesinju gdje smo nedavno osnovali medžlise Islamske zajednice, da se slične manifestacije održavaju i u Gacku, Glamoču, Ljubuškom. Nije dovoljno da smo zadovoljni samo ovakvim programima u Mostaru“, poručio je muftija.

Osvrnuvši se na činjenicu da je sala Studentskog hotela bila pretijesna da primi sve zainteresirane muftija je još jednom podsjetio na potrebu izgradnje Islamskog kulturnog centra u Mostaru. „ Izgradnja Islamskog centra je imperativ ovoga grada. Naša dužnost je da govorimo i tražimo svoja prava. Na političarima je ta vrsta odgovornosti da nam osiguraju tu mogućnost. Neki ljudi iz gradske uprave davno su mi rekli kako to nije pitanje struke, niti urbanističko pitanje, to je političko pitanje. Zato ja ponovo kandidujem i apelujem na naše političare da nam to omoguće. Neka to bude zaključak ovog skupa. Moja obaveza je da opominjem i da tražim naša temeljna prava“, poručio je muftija. Ideja izgradnje Islamskog kulturnog centra rođenja je u okviru djelovanja Kulturnog kruga Muslimana Hercegovine polovinom 1992.g. Zahtjev za izdavanjem urbanističke dozvole Islamska zajednica uputila je gradskoj administraciji 2001.g. Od 2004.g. do 2010.g. pitanje izgradnje Islamskog kulturnog centra, za kojeg su propale dvije strane donacije, bilo je često tema domaćih i inostranih medija. Fotografije sa vjerskih svečanosti organiziranih u Mostaru, na kojim se često vidi prenatrpanost posjetitelja,  najbolji su dokaz nužnosti izgradnje Islamskog kulturnog centra gdje bi, primjereno XXI stoljeću i Bošnjaci, muslimani mogli dostojanstveno organizirati svoje kulturne i vjerske programe.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)