A+ A A-

Večer Kur`ana u Zenici

 

“Dopušteno je zavidjeti samo u dva slučaja: čovjeku kojem je Allah darovao Kur’an i on po njemu radi noću i danju, i čovjeku kojem je Allah dao bogatstvo pa ga on danju i noću troši na Allahovom putu.” (Buharija i Muslim), su riječi kojima je voditelj treće manifestacije Večeri Kur'ana, Muhamed Bilčević, otvorio ovogodišnju manifestaciju.

Uz Allahovu dž.š. pomoć, tri susjedna džemata, džemat  Kovačevići, džemat Gornja Mahala i džemat Babići, Medžlis IZ-e Zenica, uz veliku podršku džematskih odbora i džematlija, već treću godinu 31. decembra organizuju ovu manifestaciju. 

vece-kurana-zenica

Prepuna džamija „As-Sahabah“ u džematu Kovačevići, odavala je posebnu atmosferu i posebnu draž cijeloj nemilskog kotlini. Učači Kur'ana su svojim milozvučnim glasovima učili riječi Uzvišenog Stvoritelja, a hor orahovičkih džemata je u svom nastupu proučio četiri ilahije. Više od dva sata programa uz istaknute učače: hafiza Hidajet ef. Talića, hfz. Nijaz ef. Malagića, Nihad ef. Talića Mustafu ef. Pašića, Behaiju ef. Zeherovića, Nermina ef. Bahtanovića, Saudin ef. Lužića i Ibrahima Bilčevića, protekli su svima prisutnima, kao jedan treptaj oka. Neizmjerna radost i smiraj duše mogao se osjetiti u u ovo Allahovog dž.š. kući, a na licima prisutnih vidjelo se posebno svjetlo koje je svojstveno samo iskrenim vjernicima. Onim vjernicima čija se srca smiruju kada se spomene ime Allaha dž.š.

Na kraju programa, prigodno predavanje održao je dr. Esmir Halilović, viši asistent na Islamskog pedagoškom fakultetu u Zenici, govoreći o obistinjenju dva Poslanikova a.s. hadisa na ovome svijetu.

Iskoristili smo ovu manifestaciju i za pomoć teško oboljeloj djevojčici, a svi prisutni mogli su se uključiti kupovinom knjige autora Seida Jusića. Kompletan prihod od kupovine knjige „Kocka – put do sreće ili propasti?“, izdavač džemat Bistrica, MIZ Zenica, bit će upućen u njeno liječenje, a ovo prilikom apelujemo na sve koji mogu i žele pomoći, da knjige mogu kupiti kod imama u džematima na područuju Medžlisa Zenica.

Ova prelijepa manifestacija organizovana je zahvaljujući mnogobrojnim donatorima, i velikom zalaganju organizacionog odbora, te molimo Svevišnjeg da im da snage i volje da se i sljedeće godine upuste u ovaj projekat, te da ih nagradi za njihova djela. Zahvalnost upučujemo i Medžlisu IZ-e Zenica, i glavnom imamu mr. Jakub ef. Salkicina podršci.

Organizacioni odbor

  • 11