A+ A A-

Obilježeno 20 godina postojanja i rada džemata Kirchheim Teck

U subotu 30.11.2013, održana je svečana manifestacija povodom jubileja 20 godina postojanja i rada džemata Kirchheim Teck. Svečanosti su prisustvovali; predstavnik Rijaseta IZ u BiH dr. Amir Karić rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, Edin Atlagić predsjednik IZBNJ, gradonačelnik gospodin Reiner Hausmann, predstavnik pokrajinske evangelističke crkve pfarrer Heinrich Rothe, predstavnici policije, direktori škola, predstavnici turskih džemata, imami i predsjednici deset susjednih džemata. Kroz dvočasovni program prikazan je dvadesetogodišnji put džemata.

20-god-dzem-kt-njem-12-2013-1

Početkom sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, počeli su pristizati muslimani/bošnjaci kao strani radnici u Saveznu republiku Njemačku. Dolazili su sa nijetom da ostanu godinu ili dvije, da zarade nešto novca da bi kupili auto i napravili kuću u svom rodnom kraju. Ali čovjek snuje a Bog određuje, i On je odredio da mnogi ovdje zasnuju svoje porodice i ostanu do danas. Prve godine bile su godine snalaženja i čežnje za rodnim krajem i porodicom u domovini. Nakon adaptacije i dolaska jednog broja porodica, javlja se potreba za organizovanjem i vjerskog života po uzoru na našu braću turke. Uslijedilo je dovođenje teravih imama a kasnije i stalnih imama koji će organizovati vjerske aktivnosti, prvo u turskim prostorijama, a potom se pristupa iznajmljivanju vlastitih prostorija. Ta prva generacija koja je udarila temelje prvim džematima bila je od velike pomoći ogromnom broju bošnjaka koji su protjerani iz svojih domova i zavičaja, našli utočište ovdje u Njemačkoj. Tako se u mnogim gradovima, gdje su djelovali punktovi osnivaju i registruju samostalni džemati. Kirchheim Teck je bio jedan od najaktivnijih punktova zajedničkog džemata u Štuttgartu sve do 1993 godine, kada se organizuje i registruje kao samostalan džemat.

Program su otvorili najmlađi polaznici mekteba ilahijom „bismillah“na bosansakom i njemačkom jeziku i recitalima na oba jezika, zatim je uslijedila najava programa voditelja Mustafe Širbića i Sanele Berberovič i izrazi dobrodošlice gostima. Uslijedilo je učenje Kur`ana efendije Mehmeda Delića a potom obraćanje zvanica. Prvi je govorio predsjednik džemata hadži Enes Seferović izrazivši dobrodošlicu zvanicama i gostima i posebno se zahvalio gradonačelniku na prisustvu i dosadašnjoj saradnji, naglasivši da su bošnjaci spremni da se jače uključe u integracijske procese  ali isto tako žele da čuvaju svoj vjerski i nacionalni identitet. Bošnjaci su preživjeli velike traume devedesetih godina, kada je nad njima izvršen genocid u Srebrenici, Prijedoru i drugim bosanskim gradovima, ali se nisu okrenuli osveti i mržnji, već su i dalje spremni da grade bolju budućnost sa drugim ljudima i narodima. Profesorica Sanela Berberović predstavila je historijat džemata na njemačkom jeziku nakon čega je prikazan desetominutni film o džematu. Potom se obratio gradonačelnik gospodin Hausman, čestitao jubilej i iskazao zadovoljstvo saradnjom džemata sa gradom u raznim projektima. Na kraju svog izlaganja čestitao je Bosni i Hercegovini plasman na svjetsko prvenstvo u fudbalu. Čestitke je uputio i predstavnik evangelističke crkve pfarer Heinrich Rothe zadužen za kontakte i dijalog sa islamskim zajednicama na nivou pokrajine. On je iskazao zadovoljstvo kako su bošnjaci predstavili svoj identitet i kulturu. Ispred IZBNJ čestitke je uputio predsjednik Edin Atlagić istaknuvši da je džemat Kirchheim Teck dobro organizovan i redovan učesnik u svim akcijama koje vodi zajednica. Bošnjaci imaju dugu tradiciju zajedničkog življenja sa narodima drugih vjera i kultura i to im olakšava proces integracije u njemačko društvo.

Pri kraju prvog dijela programa prisutnima se obratio imam domaćin, muftija Pašo Fetić i naglasio:

- Obilježavajući jubilej 20 godina postojanja i rada džemata mi svjedočimo naše nastojanje da  očuvamo vjerski i nacionalni identitet, koji nam se osporava više od 130 godina. To nastojanje da se izborimo za slobodu kao i drugi narodi u Evropi, platili smo genocidom nad našim narodom u Prijedoru i Srebrenici.  Unatoč tome šta smo kao narod preživjeli, imamo snage i želje das a drugima i drugačijem gradimo zajedničku i bolju budućnost.  Zahvaljujemo se našim komšijama Nijemcima, kao i predstavnicima lokalne i društvene zajednici, te predstavnicima crkava, koji imaju razumijevanja za naše vjerske i kulturne potrebe. Svojim odnosom i zalaganjem u školi, na fakultetu, na poslu i u svakodnevnom životu želimo dati doprinos razvoju i napretku ovog društva i države. Aktivnostima u džematu nastojimo razvijati pozitivne i moralne vrijednosti kod naših članova, koje su univerzalne i društveno korisne.          

Pored promovisanja vjere u jednog Boga, poučavamo ljude zajedničkim moralnim nečelima, da poštuju ljude bez obzira na vjerska ubjeđenja i nacionalnu pripadnost, da poštuju pozitivne zakone ove zemlje, da preuzete obaveze i poslove savjesno i na vrijeme izvršavaju, da prema svakom pravedno postupaju, da uvijek istinu govore, da prema starijim poštovanje iskazuju a da prema mlađima razumijevanje imaju, kazao je između ostalog u svom obraćanje Pašo ef. Fetić.

Posljednji se obratio dr. Amir Karić i čestitao ovaj veliki jubilej. On se zahvalio predstavnicima grada i njemačke države što su otvorili vrata i  primili veliki broj protjeranih bošnjaka usljed agresije na Bosnu i Hercegovinu. Poručio je bošnjacima da se drže moralnih vrijednosti i da se uključuju u društvene procese njemačke, kako bi što bolje i kvalitetnije zastupali interese bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Tokom programa ilahije i kaside učili su hor „Bulbuli“, estradni umjetnik Eldin Huseibegović i Mehmed ef, Delić. Prvi dio programa završen je učenjem Kur`ana dr. Ibrahima ef. Džafića. Uslijedila je pauza i večera za sve prisutne, a za zvanice i predstavnike grada priređena je tradicionalna bosanska sofra. Nakon pauze nastavljeno je veselje i druženje sa Eldinom Huseinbegovićem sve do ponoći.

M.E.

  • 0101