A+ A A-

Muftija banjalučki se sastao sa ministrom Goranom Mutabdžijom

Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je u srijedu, 04. decembra 2013. godine, primio ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Gorana Mutabdžiju, na njegovo traženje. S muftijom su bili članovi Sabora Islamske zajednice te članovi Vjerskoprosvjetne komisije s područja Muftijstva banjalučkog.

mu-ba-min-mut-12-2013-1

Između ostalog, na jučerašnjem sastanku razgovarano je o uvođenju islamske vjeronauke u srednje škole. Ministar je pitao da li Islamska zajednica posjeduje potrebne programe, udžbenike i kadar na što je dobio potvrdan odgovor. Muftija Čamdžić je zatražio od ministra da uposle bar jednog predstavnika Islamske zajednice u Republički sekretarijat za vjere, što je ministar i obećao. Muftija je ovom prilikom zatražio i povrat zgrada medresa u Banja Luci i Bosanskoj Dubici, kao i pomoć za dobivanje potrebne saglasnosti za izgradnji Medrese u Banjoj Luci, što su lokalne vlasti već odavno obećali.

Također, banjalučki muftija je zajedno sa saradnicima, koji su prisustvovali ovom sastanku, zatražio od ministra Mutabdžije da se čim prije udovolji zahtjevima roditelja i djece iz Konjević Polja i Vrbanjaca, kako bi djeca napokon krenula u školu. Također, razgovarano je i o drugim problemima ove prirode, kao što su npr. problemi u osnovnoj školi u Dubravama I, Bosanska Gradiška. Muftija Čamdžić je ovom prilikom ministru Mutabdžiji prenio i pozdrave reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića, koji je zatražio da Ministarstvo prosvjete i kulture sa ministrom na čelu riješi pomenute probleme i „da djeca krenu u školu u kojoj će izučavati predmete na maternjem bosanskom jeziku.“ Ministar Mutabdžija je izrazio spremnost da što prije posjeti reisu-l-ulemu i da o ovom problemu s njim lično razgovara, te dao obećanje da će uz pomoć OHR-a i OSCE-a učiniti sve, uz pisane tragove, da se nastali problemi čim prije riješe.

Na kraju sastanka ministar Mutabdžija je, na molbu muftije Čamdžića, obećao i novčanu pomoć za Ferhat-pašinu biblioteku, koju je ovom prilikom i posjetio.

mu-ba-min-mut-12-2013-2