A+ A A-

Karađoz-begova medresa dostigla prestižne pedagoške standarde

U srijedu, 04. decembra 2013. godine, menadžment Karađoz-begove medrese u Mostaru je na press konferenciji predstavio protokol svečanog otvorenja nove školske zgrade sa internatom koje će se održati u petak (06.12).

kb-med-pr-kon-12-2013-1

 

Dolazak na ovu svečanost potvrdili su reisu-l-ulema IZ u BiH mr. Husein ef. Kavazović sa muftijama, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag. Novu zgradu Medrese, kako je najavljeno otvorit će reis Kavazović.

Direktor Medrese Seid ef. Eminović na press konferenciji je predstavo historijat ove škole od njenog osnivanja, davne 1557.g., do danas. Medresa je bila zatvorena 1918.g., a njen rad je Odlukom Rijaseta IZ u BiH reaktiviran 1995.g.

Projekat izgradnje i opremanja nove školske zgrade, čija vrijednost je procijenjena na oko tri milona maraka, u proteklih osam godina podržali s brojni pojedinci i udruženja iz zemlje i inostranstva, iz Engleske, Amerike, Austrije Njemačke, Saudijske Arabije, Turske, Kuvajta, Katara itd. Posljednju fazu opremanja zgrade finansirala je Turska razvojna Agencija TIKA u vrijednosti preko milion KM.

kb-med-pr-kon-12-2013-2

 

„Uspjeli smo da dođemo do onog nivoa koji važi za prestižne standarde, a koji nisu uobičajeni za druge škole. Pred Medresom je još preostala izgradnja Centra za učenje Kur'ana i Centra za usavršavanje nastavnog kadra. U sklopu medresanske eko aktivnosti uskoro ćemo imati dvije zanimljive bašće; bašča sa biljkama koje su spomenute u Kur'anu i Mediteransku bašća“, kazao je direktor Eminović. On je podsjetio kako Medresi još nedostaje sportska dvorana.

Nakon centralne svečanosti otvorenja školske zgrade u 15 sati, kojoj će prisustvovati samo  zvanice u večernjim satima Medresa će organizirat posebnu svečanost za Društvo vakifa. Tom prilikom biće dodijeljene 142 vakufname ljudima koji su donirali svoj novac za izgradnju i rad Medrese.  

U novu školsku zgradu uselilo je 269 učenika Medrese. Zgrada ima ukupno 2 920 m2., gdje je smješteno 11 savremeno opremljenih učionica, multimedijalna sala, info i kabinet za prirdodne nauke, divanhana, fitnes sala, nova kuhinja kapaciteta 1000 obroka i restoran sa 120 mjesta, administrativne prostorije, spavaonice ženskog dijela internata i druge prateće prostorije.