A+ A A-

Predstavnici Ureda za bošnjačku dijasporu posjetili IZ Bošnjaka u Australiji

Od 27. novembra do 12. decembra 2013. godine rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdzic u pratnji sekretara Mirnes ef. Lemeša nalazi se u službenoj radnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Australiji.

ur-bd-pos-au-12-2013-1

Svoju posjetu su započeli džematu u Sidneju u kojima djeluju glavni imama IZB u Australiji Salih ef. Mujala  kao i predsjednik IZB u Australiji Jasmine ef. Bekric. Nakon klanjanja džume namaza kod Salih ef., upriličeno je druženje sa džematlijama. Poslije akšam namaza Mirsad ef. je održao predavanje za prisutne džematlije tokom kojeg je prenio selame od uvaženog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, čestitao im na objektu u kojem džemat djeluje i naglasio da je naša obaveza da čuvamo nasu vjeru i tradiciju i da to možemo učiniti jedino kroz posjedovanje ovakvih objekata.

Narednog dana poslije akšam namaza Mirsad ef. je održao predavanje na drugom punktu džemata u Sidneju u kojem je imam Jasmine ef. Bekric. Mirsad ef. je prisutnima naglasio važnost jedinstva džemata u Sidneju kazavši kako je ovo jedinstven primjer u svijetu da u sklopu jednog džemata djeluju tri džamije i dva imama. “Ako se sutra pojavi potreba za 5 džamija u Sidneju i 5 imama, jedinstvo džemata ne smije biti dovedeno u pitanje”, kazao je Mirsad ef.

Sutradan su gosti u pratnji Jasmin ef. Bekrića posjetili i treci punkt u sklopu ovog džemata u Lepingtonu nadomak Sidneja. Nakon klanjanja podne namaza održan je sastanak sa džematskim odborom na kojem se najviše govorilo o dovođenju stalnog imama i u ovaj punkt. Mirsad ef. je predložio za početak dovođenje imama iz BiH za ramazan koji bi ostao nekoliko mjeseci i koji bi radio na pripremama za dovođenje stalnog imama.

Nakon sastanka domaćini su nam pokazali svoje prostorije te nas pobliže upoznali sa radom i bosanske škole koja djeluje u sklopu ovog punkta.

Već narednog dana u pratnji Salih ef. gosti su avionom otputovali u Adelaidu u posjetu Bošnjacima koji žive u ovom gradu. U džematu Adelaide održan je niz predavanja za džematlije kao i sastanak sa proširenim džematskim odborom na kojem se pored informacija o radu džemata razgovaralo i o kandidatima – aplikantima koji su se javili na konkurs za poziciju imama u ovom džematu.

Tokom posjete ovom gradu iskorištena je prilika da se posjete i druge džamije u Adelaidu medju kojima se posebno ističe džamija sa četiri munare izgrađena davne 1888-1889 godine. Predstavnici Ureda nakon Adelaide planiraju posjetu našim džematima na prostoru Melburna i Brisbana.

  • 0202