A+ A A-

Održana Osnivačka skupština Medžlisa 1 – West

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali ‘Imran, 26)
Muhammed alejhisselam je rekao: ”Najbolji vaši starješine muslimani jesu oni koje vi volite, a oni vas vole, a najgori su oni koje vi mrzite, a oni vas mrze, koje vi proklinjete, a oni vas proklinju”. (Muslim)

Dana, 23. novembra 2013. godine održana je osnivačka skupština Medžlisa 1 (West) Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Osnivačka skupština je održana u Phoenixu, a domaćin je bila Islamska zajednica Bošnjaka Phoenix (Islamic Center of North Phoenix) na čelu sa imamom mr. Sabahudin ef. Ćemanom i predsjednikom džematskog odbora Muhamedom Ćuskićem.

Program Osnivačke skupštine je bio cjelodnevnog karaktera i tom prilikom je održan sastanak imama Medžlisa 1 na kojem je prisustvovalo 7 imama, a preostala trojica imama su bili odsutni zbog obaveza u džematima. Nakon sastanka imama održana je prva sesija Osnivačke skupštine Medžlisa 1 na kojoj je prisustvovalo 20 delegata iz 10 džemata, dok su odsustvovali delegati iz tri džemata. Poslije prve sesije, a nakon klanjanja jacije namaza, proučen je tevhid i poklonjen pred duše žrtavama genocida u Tomašici kod Prijedora. Poslije tevhida upriličena je zajednička večera u organizaciji džemata domaćina, za delegate i imame džemata Medžlisa 1 sa džematlijama iz Phoenixa. Poslije večere održana je druga sesija Osnivačke skupštine Medžlisa 1. Osnivačku skupštinu je vodio oblasni imam Medžlisa 1, Abdulah ef. Polovina, uz asistenciju i dodatna pojašnjenja glavnog imama ICNAB-a, Sabahudin ef. Ćemana.

Sastanku imama je prisustvovalo 7 imama iz sljedećih džemata: Phoenix, Houston, Seattle, Portland, San Jose, Denver i Arlington. Opravdano su bili odsutni imami iz džemata Irvine, Boise i Salt Lake City. Na sastanku imama razgovarano je o ulozi imama u džematima, te njihov angažman i odnos prema aktulenoj reorganizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Imami su bili jednistvenog stava da se statuts imama treba poboljšati i podići na potrebni nivo, i to kroz jedinstveni pravilnik o radu imama. Po pitanju aktuelne reorganizacije ICNAB-a, dodatna pojašnjenja dao je glavni imam ICNAB-a mr. Sabahudin ef. Ćeman u kojem je istakao da kao subordinarna organizacija IZ u BiH imamo podršku od Rijaseta i Reisu-l-uleme IZ-e u BiH. Prisutni imami su izrazili svoju zajedničku podršku da se nastavi ovaj proces, te da će se i oni angažovati i pomoći u sprovođenju reorganizacije u svojim džematima.

skupstina-iz-bosnjaka-sjeverne-amerike2

Osnivačkoj skupštini Medžlisa 1 je bilo prisutno 20 delegata iz 10 bošnjačkih džemata: Phoenix, Denver, Seattle, Sacramento, San Jose, Portland, Salt Lake City, Houston, Arlington i Vancouver. B.C., Kanada. Odsutni su bili delegati iz džemata Irvine, Boise i Dallas. Na skupštini je razgovarano o potrebi reorganizacije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) i aktima koji su usvojeni  od strane Sabora/Skupštine ICNAB-a, pravima i obavezama džemata, formiranju omladinske grupe pri Medžlisu , kao i izradi plana i programa mektebske nastave.

 U dijelu razgovora oko reorganziacije i usvojenih akata ICNAB-a govorio je glavni imam Sabahudin ef. Ćeman i upoznao prisutne o načinu i proceduri kako je došlo do pripreme i usvajaja akata ICNAB-a, te da je o tom procesu upoznat Rijaset i Reisu-l-ulema IZ-e u BiH.  Po pitanju akata ICNAB-a; Pravilnika o radu džemata, izbora delegata u Medzlis 1 i ostalog za ovaj nivo rada ICNAB-a,  dogovoreno je i zaključeno da džemati organiziraju vanredne skupštine na kojima će se razgovarati o Pravilniku o radu džemata i o mogućnosti da se putem amandmana usklade dijelovi Pravilnika o radu džemata u postojece Statute džemata. Generalno, dato je pozitivno mišljenje i podrška reorganizaciji ICNAB-a sa željom da se tim putem nastavi na nivoima dzemata. Po pitanju prava i obaveza dzemata, delegati su upoznati o učešću džemata iz Medžlisa 1 u akcijama ICNAB-a. Navedeno je da ima džemata koji nisu učestvovali u određenim akcijama u ovoj godini i pozvani su da izvrše obaveze prema tim akcijama. Naznačeno je delegatima da u buducim akcijama ICNAB-a svi trebaju učestvovati i da će džemati snositi određene konsekvence koje će sadržavati i mehanizam suspenzije/isključivanja iz članstva ICNAB-a, u slučaju da džemati ne budu učestvovali u akcijama i obavezama prema ICNAB-u. Po pitanju omladinske grupe, dogovoreno je da se na nivoima džemata formiraju omladinske grupe ili da džemati imaju jednu do dvije mlade osobe ispred džemata kako bi formirali omladinsku grupu na nivou Medžlisa i onda koordinirali oformljenja omladinskih grupa na nivou džemata. Na kraju prve sesije Osnivačke skupštine Medžlisa 1 tema je bila mektebska nastava. Dogovoreno je da u kordinaciji oblasnog imama Abdulah ef. Polovine imami sa ovog Medžlisa izaberu jednog imama koordinatora koji će prikupiti prijedloge i komentare mektebskog programa I udžbenika od ostalih imama, a i onih koji učestvuju u procesu mektebske nastave u džematima.

skupstina-iz-bosnjaka-sjeverne-amerike

Poslije prve sesije Osnivačke skupštine Medžlisa 1 klanjana je jacija namaz, a nakon toga proučen tevhid za žrtve gonocida u Tomačici kod Prijedora. Ja Sin su proučili prisutni imami, a tevhid je vodio oblasni imam Medžlisa 1, Abdulah ef. Polovina. Prisutnima se obratio kraćim vazom Begzudin ef. Jusić, imam bošnjačkog džemata u Seattle u američkoj državi Washington. Nakon proučenog tevhida uslijedila je zajednička večera za sve prisutne na tevhidu koju su organizovale vrijedne džematlije i džematlijke u Phoenixu.

Nakon večere, uslijedila je druga sesija osnivačke skupštine Medžlisa 1 na kojoj je razgovarano o izboru člana Upravnog odbora ICNAB-a ispred Medžlisa iz reda džematlija, kao i o dopisu iz Vakufske direkcije IZ BiH o vakufskoj imovini u dijaspori.

Po pitanju izbora člana Upravnog odbora ICNAB-a ispred Medžlisa iz reda džematlija, zaključeno je da će se iz reda delegata skupštine Medžlisa  izabrati jedan delegat koji će biti član UO ICNAB-a. Predloženo je održavanje vanrednih džematskih supština sa ciljem izbora delegata za narednu skupštinu Medžlisa, imajući u vidu pravilo da je džematski imam član skupštine medžlisa po položaju. Što se tiče dopisa Vakufske direkcije po pitanju rješavanja statusa vakufske imovine u dijaspori, kopiju tog dopisa su dobili svi prisutni i to je u stvari prijedlog pravilnika o pravnom statusu i uvakufljenju džematske imovine u bošnjačkoj dijaspori. Generalno, ovaj dopis je naišao na pozitivne reakcije prisutnih delagata, ali je dogovoreno da se ovaj dopis stavi na javnu raspravu u džematima i dostavi Medžlisu radi procedure o prihvatanju ili mogućim prijedlozima i komentarima na prijedlog pravilnika Vakufske direkcija IZ BiH. Usaglašeno je mišljenje da ovo može biti i tačka dnevnog reda vanrednih džematskih skupština.

Zasjedanje osnivačke skupštine Medžlisa 1 je završeno informacijom da će se naredni susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike 2014. godine održati inšallah u Portlandu, a domaćin će biti tamošnji bošnjacki džemat. Tim povodom će inšallah biti svečano otvorena džamija i bošnjački centar. Prisutni su pozvani da dođu na ove susrete i da budu u kontaktu sa džematom u Portlandu ako im bude potrebna određena materijalna i druga pomoć.

 Na kraju, prisutni delegati su još jednom pozvani da pokušaju što prije realizirati zaključke sa osnivačke skupštine i da organizuju vanredne džematske skupštine na kojima će tačke dnevnog reda biti prezentovanje akata ICNAB-a sa posebnom naznakom na usklađivanje kroz amandmane džematskih statuta sa Pravilnikom o radu džemata ICNAB-a, izbor delegata u skupštinu Medžlisa i Sabor ICNAB-a, formiranje omladinske grupe na nivou Medžlisa, te dopis od Vakufske direkcije po pitanju uvakufljavanja imovine u bošnjačkoj dijaspori. Izražena je želja da se vanredne džematske skupštine što prije održe, jer bi na narednoj skupštini Medžlisa početkom naredne godine, inšallah, mogao biti prisutan i Reisu-l-ulema IZ u BiH.

 Osnivačka skupština Medžlisa 1 je završena zajedničkom fatiha-dovom za Allahovu džellešanuhu milost, hajr i pomoć u nastavku rada Medžlisa i džemata za dobrobit naše vjere i vjernika Bošnjaka i njihovih familija na ovim prostorima.

 Na kraju želim istaći da je jednodnevno zasjedanje osnivačke skupštine Medžlisa 1 - West  na poseban način bilo istorijsko i za pamćenje, a za to su se potrudili vrijedni Sabahudin ef. Ćeman sa svojim džematom i džematskim odborom. Prijem imama i delegata iz džemata i njihov smještaj pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat reorganizacije i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveže. Ispred imama i delegata džemata Medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su Islam i Bosna odgojili. Hvala Allahu Džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Abdulah Polovina