A+ A A-

Kolektiv imama MIZ-a Zavidovići u posjeti medresi u Visokom

Nakon što su profesori i učenici Medrese „OSMAN ef. REDŽOVIĆ“ iz Visokog u povodu obilježavanja Nove 1435. hidžretske godine gostovali u Zavidovićima u Gradskoj džamiji i počastili nas svojim mevludskim programom, u utorak 19.11.2013. godine, imami našega medžlisa bili su u uzvratnoj posjeti spomenutoj medresi. Uprava medrese je taj dan priredila edukativni seminar kojem su prisustvovali naši, kao i imami MIZ-a Doboj.

Seminar je počeo u 10h prikazivanjem dokumentarnog filma koji govori o osnivanju i razvoju Medrese „OSMAN ef. REDŽOVIĆ“ u koju se, prva genaracija učenika upisala akademske 1992/'93. godine, i od tada je razvoj medrese tekao uzlaznom putanjom.

Direktor medrese prof. Dženan Handžić je, u svojoj uvodnoj riječi poselamio prisutne imame i istakao da Medresa ima jako dobru i bratsku saradnju sa ova dva medžlisa. Naglasio je da ovu medresu sada pohađaju ne samo učenici iz svih krajeva BiH, već i iz drugih država (Austrija, Francuska, SAD).

miz-zavidovic-posjeta-medresi

Uslijedilo je izvođenje ilahija od strane učenica i učenika medrese.

Direktor fondacije Medrese „OSMAN ef. REDŽOVIĆ“ Džemal Salihspahić govorio je na temu: “Pripreme za vjeronauku, hutbe, vazove i ostale aktivnosti“ gdje je na jedan interesantan način podvukao da 90% uspjeha jednog imama zavisi od njegove pripreme, kazavši: „Za svega nekoliko minuta, čim otvorite usta, džematlije ili vjeroučenici će znati koliko dobro ste pripremljeni i ocjenit će vas visokom ili niskom ocjenom.“ Takođe je naglasio: „Nije sreća biti imam, sreća je biti DOBAR IMAM koji će iza sebe ostaviti lijepu priču.“

Hfz. Abdulkadir Kadrić, profesor kiraeta, govorio je iz oblasti tedžvida na temu: „Pauzalna forma u Kur'anu“ ukazujući da je imamu jako važno da poznaje i primjenjuje dotičnu tematiku prilikom učenja Kur'ana, ali da tome podučava i polaznike mekteba.

Potom su se obratili i glavni imami dvaju medžlisa: Sulejman ef. Efendić (MIZ Zavidovići) i Bajro ef. Džafić (MIZ Doboj) koji su se srdačno zahvalili domaćinima na gostoprimstvu i priređenom programu.

Na samom kraju seminara se obratio i izaslanik Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH Ibrahim ef. Begović koji je podsjetio da su sve medrese u BiH pa tako i ova, najmlađa među njima, pravi rasadnici znanja. Vidno oduševljen programom seminara kazao je: „Ovaj skup je primjer kako se treba graditi saradnja, dogovor, druženje, i kako se trebaju uvezivati oni koji su otišli iz medresa na teren, sa onima koji tek dolaze da pohađaju medresu.“ Potom je uslijedilo klanjanje podne namaza, a onda zajednički ručak.

Nermin ef. Selimović