A+ A A-

Čestitka muftije Zukorlića u povodu Dana Sandžaka

 

Danas se navršava punih 70 godina od formiranja ZAVNOS-a u Pljevljima čime je obnovljena autonomija Sandžaka uspostavljena odlukom Berlinskog kongresa 1878. god. Nekoliko godina kasnije ponovo je nadvladala genocidna politika prema Bošnjacima što je dovelo do nezakonitog ukidanja sandžačke autonomije.

grb-karta-sandzaka-drvo

Zadnje dvije decenije pokušaji legitimne obnove Autonomije nailaze na brojne opstrukcije što Sandžak čini nestabilnim područjem. Posljednjih nekoliko mjeseci bilježi se pojačana svijest, kao i pozitivni signali od strane pojedinih srpskih i  crnogorskih političara da bi status Sandžaka trebalo rješavati uspostavom prekogranične evropske regije. Nema sumnje da bi rješavanje sandžačkog pitanja značilo historijski iskorak u pravcu pune stabilnosti i prosperiteta regiona.

Zato pozivam sve političare i građane Sandžaka da prevaziđu sve razlike i okupe se oko sandžačke ideje za dobrobit svih.

U tom duhu, svim građanima i prijateljima Sandžaka čestitam ovaj dan sa željom da naredni dočekamo u slozi sa minimumom konsenzusa oko zajedničke budućnosti.

 

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić