A+ A A-

Pretraga pitanja

Kupanje u rijeci/moru tokom posta

Pitanje:

Esselamu alejkum
Znajući da u ovim vrelim danima i u ovoj temperaturi, kao što je u Podgorici ovog Ramazana, nije lahko postiti, imamo jednu dilemu koja se pojavljuje pogotovo kod mladih i ne toliko, da kažem stabilnih u vjeri islamu. Naime, radi se o jednoj fetvi koju su dali neki mladi imami oko kupanja u rijeci ili moru. Prije smo znali da kupanje u rijeci ili moru nije dizvoljeno osobi koja posti. Ima mladih koji su jedva čekali da nešto ovako čuju i da koriste ovu priliku i da se rashlade. Ja sam u šestoj deceniji života i postim preko 40 godina čitav mjesec Ramazana. Tražim odgovor da li je u ramazanu dozvoljeno postaću da se kupa u rijeci ili moru te da li mu je post valjan tj. u redu ukoliko se kupa?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

U jednom hadisu se navodi da postač ne bi trebao pretjerivati s ispiranjem usta i nosa prilikom abdesta kako nehotice ne bi pokvario post. Iako u načelu nije zabranjeno postaču da se okupa i rashladi, smatramo da to ne bi trebao činiti u rijeci, moru ili bazenu iz dva razloga:

1. izlaže se velikom riziku da prilikom plivanja proguta vode i tako pokvari post bez obzira što to nije  namjerno učinio. I nenamjerno gutanje vode u svjesnom stanju, bez prisile, kvari post.

2. Na takvim mjestima izložen je povećanom riziku da gleda u tuđi avret, što muslimanu, a posebno postaču, nije dozvoljeno. Preporučujemo postač ima, posebno mladima, da čuvaju svoj post i ne izlažu ga skrnavljenju i umanjenju vrijednosti činjenjem spomenutih djela.

Onaj koji bi činio spomenuta djela, u neku ruku bi odbacio post kao štit i za njega bi se teško moglo reći da posti "imanen ve ihtisaben" (iskreno vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi), kako se navodi u hadisu, a za šta slijedi oprost ranijih grijeha kao nagrada.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH