A+ A A-

Pretraga pitanja

Početak mjeseca Ramazana

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Nadam se da se obraćam pravoj osobi jer ne znam kome bih se drugo obratio.
Radi se o početku ramazanskog posta. Prema Takvimu 2009 IZ, mijena je nastupila danas, 20.VIII u 11:02h. Prema definiciji početka hidžretskog mjeseca, hidžretski mjesec počinje one večeri (akšama) kada se prvi put iza mijene vidi mlađak. Pod vidljivošću mlađaka podrazumijeva se astronomska vidljivost. Ona je za neko mjesto pozitivna kada Sunce u mjestu posmatranja zađe prije Mjeseca, i tada, s tim akšamom počinje naredni mjesec hidžretske godine. Ako je vidljivost negativna ili nula, tj. ako Sunce zađe poslije Mjeseca, odnosno u isto vrijeme kada i Mjesec, sutrašnjeg dana s akšamom počinje naredni mjesec hidžretske godine.
Što se tiče nastupajućeg ramazana, prema mojim proračunima, a koji su zasnovani na promatranju kretanja Mjeseca i Sunca uz pomoć interaktivnog astronomskog programa Starry Night Pro, došao sam do zaključka da večeras, 20.VIII ne može početi Ramazan jer Sunce zalazi nakon Mjeseca, već sutra u akšam, petak, 21. VIII, a posti se subota i to je prvi dan posta!
Osjetio sam dužnost da vam ovo iznesem jer sam se oslonio na preciznost gore navedenog programa i NASA-ine efemeride.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svi koji su vezani za IZ BiH započinju i završavaju post prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH. Vaša zapažanja su zanimljiva i možete ih razmijeniti sa muvekkitom Mustafom Sušićem koji je odgovoran za izradu Takvima Rijaseta.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH