A+ A A-

Pretraga pitanja

Nemogućnost posta zbog zdravlja

Pitanje

Izašao sam iz nemarnosti prema islamu kad mi je bilo 19-20 godina. Jedan hadžija nam je u izbjeglištvu donosio neke knjizice o islamu pa sam počeo se interesovati, u tom je došao ramazan koji sam ispostio, ubrzo sam počeo i klanjati redovno tako da sam 8 ramazana ispostio i 25 dana 9. tog ramazana, kao i 2 i nešto mjeseca nafile.
Međutim, 2000. g. sam počeo imati zdravstvene probleme, prvo su doktori rekli da imam šizofreniju, a sad kažu da imam bipolarni poremećaj raspoloženja.
Istina je da mogu okolo posta koristiti tablete i ako se izuzme to što doktori kažu da treba 2,5 litre vode da trošim zbog litijuma koji koristim (recimo i to da izdržim da ne uzimam po danu), 4 zadnja ramazana nisam postio, 5 dana od petog i evo sad šesti ramazan nisam postio osim 1 ili 2 dana od tih zadnjih neispoštenih ramazana.
Moram priznati da sam uvijek teško podnosio post, a sada pogotovo. Pušač sam od svoje 17-te godine, dakle bio sam pušač i postio sam (naveče od vremena iftara pušio), međutim sada kako imam ovaj problem šta mi je činiti obzirom da sumnjam da zbog pušenja ne mogu postiti, ali neću biti siguran dok ne ozdravim i skinem se tableta.
Dakle, molim vas, recite mi ako ne mogu napostiti da li da platim fidju ili keffaret i ukoliko je keffaret je li jedan dovoljan za čitav ramazan?

 

Odgovor

Ukoliko doista niste u mogućnosti napostiti propuštene dane ramazanskog posta (nemogućnost ostavljanja duhana nije opravdani razlog, a Bog zna najbolje ko nije u stanju postiti ili napostiti), onda ste dužni dati fidju, tj. za svaki propušteni dan jedna fidja u iznosu prosječne jednodnevne ishrane za jednog čovjeka, što odgovara iznosu jednog sadekatul-fitra u mjestu gdje živite.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH