A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li se kefaret za namjerno prekršeni ramazanski post može dati u narodnu kuhinju?

Pitanje:

Poštovani, da li je ispravno, u slučaju namjernog prekidanja posta u ramazanu, dati kefaret u narodnu kuhinju? Zanima me da li za jedan dan moram računati 60 siromaha ili drukčije da postupim. Imam više dana prekinutog posta. I šta ako ne mogu nahraniti za toliko dana toliko siromaha? Može li neki vaš savjet ili iskrena preporuka?

Odgovor:

Ako se više puta namjerno prekine post, u istom ili različitim ramazanima, dovoljan je jedan kefaret, uz napaštanje svih dana u kojima je post pokvaren. Prema tome, potrebno je da postite 60 dana uzastopno i dodatno onoliko dana u kojima ste post namjerno pokvarili. Ako niste u stanju toliko dana postiti, možete, kao alternativu, primijeniti odredbu da za svaki dan posta nahranite jednog siromaha, što otprilike odgovara srednjem iznosu sadekatul-fitra.

Ta obaveza se može izvršiti hranjenjem odjednom većeg broja siromaha, a može se i za sve dane dati jednom siromahu. Također se može izvršiti i uplatom novca u narodnu kuhinju ili preko Rijasetovog fonda za fidju, koji će vaša sredstva proslijediti potrebnima. Naravno, treba da donesete i teobu, budući da je namjeran, neopravdan prekid posta veliki grijeh.

Ukoliko niste sada u mogućnosti da navedeno izvršite, dovoljno je da se pokajete za grijeh koji ste počinili namjernim neopravdanim prekidom posta, a  obavezu kefareta možete izvršiti kada budete mogli postiti ili kada Vam se finansijska situacija popravi. Allah nikoga ne zadužuje preko njegovih mogućnosti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH