A+ A A-

Pretraga pitanja

Fatiha samoubici i ateisti

Pitanje

Da li se može Fatiha učiti osobama koje su preselile na ahiret a nisu vjerski okupane ili su eventualno izvršile samoubitsvo. Također da li se može učiti Fatiha umrlim osobama koje su pripadale muslimanskom narodu ali nisu prihvatali islam i izjašnjavali se kao komunisti.

 

Odgovor

Ako umrli nije okupan na vlastiti zahtjev, onda mu ne treba učiti Fatihu, odnosno moliti Allaha za oprost njegovih grijeha, jer je očigledno da je umro kao ateista. Ako je za života iskazivao pripadnost islamu, a nije vjerski okupan zbog neke vanredne okolnosti, nema smetnje da se za njegovu dušu prouči nešto iz Kur'ana (Fatiha, npr.), odnosno da se uči dova za oprost njegovih grijeha. Samoubici se može učiti Fatiha, odnosno moliti Allaha da mu oprosti grijehe, ako je za života bio vjernik i iskazivao pripadnost islamu.

Ne može se umrloj osobi koja je pripadala muslimanskom narodu, a za života nije iskazivala pripadnost islamu, već se deklarirala kao ateist (komunist) učiti Fatiha niti moliti za oprost njenih grijehe. Uzvišeni je u Kur'anu zabranio Poslaniku a.s. da klanja dženazu munaficima te da moli za oprost grijeha nevjernicima: "I nijednom od njih, kad umre, nemoj dženazu klanjati niti ukopu njegovom prisustvovati...!" (Et-Tevba, 84) "Molio ti oprosta za njih ili ne molio, molio čak i sedamdeset puta, Allah im neće oprostiti - zato što u Allaha i Njegova Poslanika ne vjeruju." (Et-Tevba, 80)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH