A+ A A-

Gacko: Prvi ezan nakon 18 godina

U četvrtak 09.decembra, nakon punih 18 godina, po prvi put se začuo ezan u Gacku, istočnohercegovačkom gradiću na granici sa Crnom Gorom u kojem je do početka agresije živjelo 3.858 (35,76%) Bošnjaka. Danas u samom gradu Gacku ne živi nijedan Bošnjak povratnik.

Na temeljima srušene Zvizdića džamije, reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je proučio dovu i najavio početak izgradnje srušene džamije. Prije toga, reis Cerić je u prisustvu nekoliko desetina prisutnih, u pratnji otvorio obnovljeni Ured Medžlisa Islamske zajednice Gacko.

reis-posjeta-gacko-2010

Treba napomenuti da su aktivnosti oko obnove porušene Zvizdića džamije počele još prije četiri godine, kada je sa mjesta gdje se džamija nalazila odneseno 410 kubika smeća koje su današnji stanovnici Gacka, u samom centru grada, bacali cijelih 13 godina od rušenja džamije. Ovom historijskom danu za Bošnjake istočne Hercegovine, prisustvovali su i Rešad ef. Plojović, muftija beogradsko-novosadski, Sead Šaćirović, najbliži saradnik muftije Muamera Zukorlića, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, Salkan ef. Herić, imam dubrovački, Ferid ef. Dautović glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, Sadet ef. Bilalić glavni imam MIZ-e Gacko, Avdo Hebib koji je prisutnima objašnjavao da je kao dječak pao sa stepenica mejtefa pored džamije i da i dan danas nosi ožiljak na licu od tog pada, Edin Ramić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića...

O samim planovima i idejnom projektu obnavljanja Zvizdića-džamije govorio je Denis Zvizdić, vođa projekta obnove. Nakon otvorenja Ureda Islamske zajednice Gacko, u obližnjoj Fazlagića Kuli, u džamiji koja se, po izvještaju Karadžićevih sljedbenika „sama zapalila" u noći uoči Bajrama Kurban bajrama u decembru 2008. godine, upriličena i svečanost akike - nadijevanja imena prvom poslijeratnom bošnjačkom novorođenčetu u Istočnoj Hercegovini. Prvo istočnohercegovačko bošnjačko novorođenče koje se rodilo na imanju svojih pradjedova je kćer Muhameda Karajla, a nakon što joj je proučio ezan na desno, a ikamet na lijevo uho, reis Cerić je uz darovanje prkosnom bošnjačkom evladu nadio ime Kanita.

reis-novorodjence-gacko-2010

Poslije Gacka, reis Cerić u pratnji Avde Hebiba, Denisa Zvizdića, muftije mostarskog Seida ef. Smajkića i Edina Ramića savjetnika člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, uputio se Mostar, gdje je posjetio izložbu islamskih rukopisa i štampe iz kolekcije Safveta-bega Bašagića (1870.-1934.), a u vlasništvu Univerzitetske biblioteke iz Bratislave, pod nazivom "Srce u rukama", u galeriji MM Srećka Mustagrudića.

(www.bosnjaci.net)