A+ A A-

Sarajevo: Posebni imam za gluhe musliman(k)e

''Zar ne vidiš kako Allah navodi lijep primjer - lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu; ono plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi - , a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili.''

(Kur'an, sura Ibrahim, 24-25. ajet) 

Zastupajući stav da je gluhim osobama   potrebno osigurati jednaka prava kakva imaju i čujući građani u općem i profesionalnom obrazovanju, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je pokrenuo pilot projekat angažirajući imama/predavača s ciljem edukacije gluhih osoba iz područja religije islama. Naravno, ova edukacija se organizira za sve one osobe koje žele dobrovoljno da se više upoznaju sa osnovnim učenjima, načelima i principima islama.

imam-za-gluhe-iftara-tabacki

Zajednički iftar u Tabačkom mesdžidu u Sarajevu

Najveći razlog za pokretanje ovog projekta je uvjerenje da gluhe osobe nemaju potrebe da budu izolirane, naprotiv gluhe osobe  kroz različite vidove, oblike i forme društvenog djelovanja treba  ravnopravno da sudjeluju u društvu sa čujućom populacijom i na taj način da ga oplemenjuju. Drugim riječima kazano, osobe oštećenog sluha treba da budu ravnopravan dio društva. Naravno, edukacija iz oblasti vjere ima kapacitet da kvalitetno poboljša njihov status u društvu i da doprinese njihovoj boljoj socijalizaciji.

Islam kao vjera daje čovjeku puna prava u svim oblastima i aspektima života. Pravo na vjersku edukaciju i prakticiranje vjere u javnom i privatnom životu je jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovano različitim konvencijama UN-a. Angažiranjem efendije (imama) za gluhe osobe Islamska zajednica je napravila historijski iskorak na planu ispunjavanja vjerskih potreba i prava gluhe populacije na području Sarajeva. Ovo je ujedno implementiranje i uvođenje svjetskih standarda i trendova imajući u vidu sve veću prisutnost i angažman vjerskih službenika za gluhe osobe u cijelom svijetu.

imam-za-gluhe-potocari

Prilikom zajedničke posjete Potočarima

Od februara 2009. godine, tj. od početka njegovog rada i različitih aktivnosti efendija tijesno sarađuje sa Udruženjem gluhih osoba Kantona Sarajevo. Zahvaljujući ljubaznosti i pomoći Udruženja i njegovih članova efendija je uspješno savladao osnove znakovnog jezika i uspostavio komunikaciju sa gluhim osobama. U radu sa osobama oštećenog sluha vjerski službenik nastoji da implementira principe blagosti, umjerenosti, jednostavnosti komunikacije, lijepe riječi i dogovora. Uspješno je formiran jedan krug ljudi, manji džemat, koji sa punim interesovanjem dolazi na predavanja, prisustvuje druženjima, daje prijedloge i sugestije za unapređenje rada i aktivno učestvuje u realizaciji ideja svih članova male ali vrijedne zajednice.

imam-za-gluhe-potocari-fabrika-akumulatora

Ispred Memorijalnog centra u Potočarima

U okviru plana aktivnosti koje uključuju različita predavanja, druženja,  mektepski rad i cjelokupni vjerski život u svim njegovim aspektima, predviđene su i ekskurzije i izleti s ciljem obilaska različitih historijskih mjesta koja su od značaja za kulturu i tradiciju bosanskih naroda.

Udruženje gluhih Kantona Sarajevo je povodom Međunarodnog Dana gluhih 29.09. 2009. i 2010. god. ukazalo posebnu čast efendiji Arminu Jusupoviću dodijelivši mu zahvalnice za izuzetan doprinos i pomoć u radu na planu edukacije gluhih osoba. Ovo su ujedno zahvalnice i priznanje Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo i Vjersko-prosvjetnoj službi na čelu sa gl. imamom mr. Feridom ef. Dautovićem i njegovim zamjenicima za nesebičnost i svestranu podršku ovom važnom i nadasve humanom projektu.

imam-za-gluhe-mostar

Prilikom zajedničke posjete Mostaru

Za sve gluhe osobe koje žele da saznaju i nauče više o namazu (klanjanju), Kur'anu,  obavezama muslimana kao vjernika, vjerovanju u Boga po  islamu, islamskom ponašanju- ahlaku (bontonu i etici), Božijem poslaniku Muhammedu a.s. i drugim poslanicima, islamskim običajima (nadijevanje imena djetetu, šerijatska vjenčanja, dženaze-sahrane i dr.) i drugim temama vrata saradnje i komunikacije sa efendijom Arminom širom su otvorena.

Priredio: Armin ef. Jusufović