A+ A A-

Ženeva: Otkriveno spomen-obilježje „Kameni spavač"

U ponedjeljak, 15. novembra 2010. godine, na platou ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Ženevi održana je svečana ceremonija otkrivanja spomen-obilježja „Kameni spavač". Ceremoniji su prisustvovali prof. dr. Emina Kečo Isaković, ambasadorica BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, dr. Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, Jakob Finci, ambasador BiH u Švicarskoj, Remy Pagani, ministar u Vladi grada Ženeve i bivši gradonačelnik, Jurg Lauber, ambasador Švicarske pri Konferenciji za razoružanje, Ibrahim ef. Husanović, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, Besim ef. Hrnjić, imam džemata Iverdon, hfz. Mustafa ef. Mehić, imam džemata Nušatel, Esad Salihi, predsjednik Kulturnog udruženja Bošnjaka u Ženevi, ambasadori iz regiona, službenici Stalne Misije BiH pri UN-u, brojni predstavnici diplomatskog kora kao i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija iz Ženeve.

Zeneva_Kamen_spavac

Ceremonija je počela tačno u podne. Novembarska kiša svečano je rominjala i cjelokupnoj manifestaciji davala posebnu draž. Blagodati dana Arefata nisu zaobišle ni Kalvinov grad. Iako je tuga bila prisutna u srcima Bošnjaka koji su prisustvovali ovome značajnom događaju zbog svih onih koji su nevino stradali od agresorske ruke, njihova lica su odisala ponosom zbog uspješno okončanog projekta. Kulturno udruženje Bošnjaka u Ženevi darovalo je gradu Ženeva spomen-obilježje, granitnu stijenu visine 1.80 metara dovezenu iz Bosne i Hercegovine. Obilježju je dato ime „Kameni spavač" (fr. Pierre dormante).

Remy Pagany, bivši gradonačelnik Ženeve i osoba koja je zasigurno najzaslužnija što je projekat ugledao svjetlo dana, prisutnima je rekao: „Otkrivajući danas, na ovome mjestu, ovo spomen-obilježje mi priznajemo da je počinjen genocid. Ono će nas konstantno podsjećati na događaje koje niko ne smije zaboraviti".

Esad Salihi, predsjednik Kulturnog udruženja Bošnjaka u Ženevi naglasio je da je ovaj događaj značajan za sve Bošnjake kao i za sve ljude dobre volje. „Nadam se da će ovo spomen-obilježje konačno probuditi ljudsku savjest".

Prof. dr. Emina Kečo Isaković, ambasadorica BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, tokom svog obraćanja naglasila je da bi pred ovim spomenikom ljudskoj tragediji i genocidu, koji se dešavao pred UN trupama i svim svjetskim medijima i TV kamerama, najbolje bilo šutjeti iz poštovanja prema žrtvama i iz respekta prema preživjelim koji još jesu i žrtve boli i sjećanja. „Neka ovaj spomenik bude izraz slobode i priznanja krivnje svih koji nisu mogli pomoći da se rečenica izgovarana nakon Auschwitza nikada više i nikome ne ponovi. Neka bude i lekcija da je mir jedina bitka za koju se treba boriti".

Nakon što se zahvalila svima koji su pomogli da mir dođe u našu domovinu, amabasadorica Kečo Isaković je izjavila: „Mi vjerujemo u pravdu i čekamo da krivci za ovaj spomenik budu osuđeni radi naše i svjetske nade u bolju i mirnu budućnost svijeta (...) Na ovome spomeniku trebaju svi učiti, a UN ne smiju biti svjedok ubijanja i genocida. Nikada i nigdje!" Na kraju obraćanja, ambasadorica Kečo Isaković zahvalila se svima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj „Kameni spavač" u tišini govori: „Nikada i nikome više Srebrenica!". Ovo bi trebao biti spomenik nade, vjere u povratak ljudskog dostojanstva i spomenik prijateljstva naših različitih kultura koje se ovdje u Ženevi tako lijepo razumiju i nadopunjavaju".

Tokom svog izlaganja, Jurg Lauber, stalni predstavnik Švicarske pri Konferenciji za razoružanje, istaknuo je da pravda i pomirenje prije svega zahtijevaju priznanje zločina i kažnjavanje njihovih počinilaca.

Radi podsjećanja, projekat se počeo realizirati početkom 2010. godine. Inicijativni odbor Kulturnog udruženja Bošnjaka u Ženevi konstantno je surađivao sa predstavnicima grada Ženeva na dobijanju svih dozvola za postavljanje spomen-obilježja. Bošnjaci iz svih dijelova Švicarske materijalno su pomogli projekat.

Na spomen-obilježju je uklesano:

Bosna i Hercegovina

1992.-1995.

Srebrenica

11. juli 1995.

 

Ovi datumi će zasigurno podsjećati na stravična razaranja BiH tokom godina agresije i na genocid u Srebrenici kada su stanovnici „zaštićene zone" prepušteni na nemilost četničkoj soldateski. Međunarodna zajednica i odgovorne institucije još uvijek nisu učinile ništa da ratni zločinac Ratko Mladić bude priveden pred lice pravde.

Čast otkrivanja spomenika pripala je Remiyu Paganiju, Šemsudinu Salihoviću i djeci porijeklom iz BiH koja trenutno žive u Iverdonu.

Spomenik je otkriven na godišnjicu usvajanja Rezolucije UN-a br. 53/35 od 15. novembra 1999. godine. „Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih projekata koje smo uspješno okončali u posljednje vrijeme. O njegovom značaju moći će govoriti generacije koje dolaze. Ovdje će se održavati časovi historije. Danas je veliki dan za našu zajednicu. Na dan Arefata, uoči Kurbanskog bajrama, otkrivanjem ovog spomen-obilježja mi šaljemo poruku da će istina i pravda, s Božijom pomoći, na kraju izvojevati konačnu pobjedu", izjavio je Ibrahim ef. Husanović, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, za naš web magazin.

(www.bosnjaci.net)