A+ A A-

Danska: Traži se zabrana emitovanja Al-Džezire i Al-Arabiye

al-dzezira-mrezaDesno krilo danske političke scene je u petak (05.11) zahtijevalo da se zabrane satelitski tanjiri kako bi se spriječilo emitovanje Al-Džezire i Al-Arabije.

Incijativu je pokrenuo Pia Kjaersgaard, lider danske populističke stranke Danska Narodna Partija, zahtijevajući da se ukinu satelitski tanjiri u 29 naselja u zemlji. On tvrdi da je praćenje stranih televizijskih emisija razlog za povećanu stopu kriminala i socijalnog siromaštva. On se podebno oglasio protiv televizijskih stanica poput Al-Džezire i Al-Arabije u danskim domaćinstvima, za koje tvrdi da su "usta Al-Kaide, jer prikazuju otmice taoca i nisu bili prijatni tokom kampanje protiv karikatura Muhammeda, kao i kontraverzi oko 11. septembra," zaključio je on.

"Čak i neke džamije koje prenose ovakve televizijske kanale imaju odobravanje imama.  Ovo su dokazi da je ovo sve protiv zapada," zaključio je on.

Iako se rukovodeći u parlamentu i vladajućoj konzervativnoj stranci oslanjaju na to da će desničare biti tolerantni, oni su ipak odbacili ovakve ideje kao napad na slobodu izvještavanja i slobodu govora.

Editor magazina "Toger silk", koji važi za jednog od liberalnijih u zemlji, tvrdi da "Pia Kjaersgaard traži da se udovolji zapadnim vrijednostima, gdje se zahtijeva potpuna sloboda, što je nemoguće, kao i da se zaštiti od rasizma i napada na manjine. Pia je prije razmišljao drugačije prije nego se je udario u glavu. Ali, ovo se ne odnosi na mišljenja svakog Danca, ovo je samo Piino mišljenje koje se podudara sa onim iz režima komunističkih diktatora."

Ralf Pitelkov iz famoznog Jilands-Postena smtara da su Al-Džazira i Al-Arabija prepune predrasuda i da oni ne žele i ne promovišu integraciju u dansko društvo. "Imamo dobre razloge da pružimo otpor prema takvim stavovima, ali ih ne možemo zabraniti," rekao je on.

(www.islamskazajednica.org)