A+ A A-

I posljednja grupa hadžija iz BiH stigla u Medinu

medina-1Sinoć je na aerodrom u Džeddi sletio i posljednji avion sa hadžijama iz BiH, koji je jučer krenuo sa sarajevskog aerodrom.

Hadžije su se sa aerodroma u Džeddi do Medine prebacile autobusima, a dolaskom ove grupe sve naše ovogodišnje hadžije su stigle u Medinu.

Hadžije koje su u Medinu stigle prethodnih dana vrijeme provode u obilasku Medine i njenih znamenja, te se duhovno pripremaju za sam obred hadža ibadetom u Poslanikovoj a.s. džamiji.

Zdravstveno stanje hadžija je dobro, a članovi porodica ovogodišnjih hadžija sa hadžijama se mogu čuti i video-linkom putem Skype-a, u organizaciji Asocijacije „Zul-hulejfa". Detaljnije informacije o načinu komunikacije putem video-link možete naći na www.zulhulejfa.ba.

Hadžije će tokom svog boravka u Medini zajednički obići džamiju u Kubau i Mesdžidu-Kibletejn te mjesta gdje su se odigrale bitke na Uhudu i Hendeku.

Polazak prema Meki je planiran za 10. novembar, kada će hadžije obući ihrame i otići na Mikat te zanijjetiti hadž. Obavljanje umre je planirano za 11. novembar.

Podsjećamo da je ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž otišlo ukupno 1778 hadžija: 1578 hadžija u organizaciji Ureda za hadž pri Rijasetu IZ u BiH te 150 hadžija u organizaciji Biss Tursa iz Zenice i 50 hadžija u organizaciji Merkeza iz Novog Travnika.