A+ A A-

Stutgart: Seminar o imamima i islamskim zajednicama

U Akademiji  Katoličke biskupije Rottenburg-Stuttgart 28. i 29.09.2010. godine održan je seminar pod nazivom: „Imame und islamische Vereine - Partner für Integration und Dialog in Baden-Württemberg" (Imami i islamske Zajednice - partneri za integraciju i dijalog u Baden Württemberg) na kojem se govorilo o sadašnjoj ulozi imama i islamskih Zajednica u procesu integracije i interreligijskog dijaloga. U veoma širokom tematskom spektru dalo se primijetiti da su referenti u svojim izlaganjima veoma ozbiljno tretirali ovu temu iznoseći u javnost po prvi put i rezultate vlastitih empirijskih istraživanja.

seminar-imami-stutgart-2010

Među posebno istaknutim referentima su bili prof. dr. Regina Ammicht Quinn, teolog i član Gradskog vijeća za interkulturalni i interreligijski dijalog kao i razvoj društvenih vrijednosti u Stuttgartu. Zatim prof. dr. Reuf Caylan, sa univerziteta Osnabrück. Prof. Ammicht Quinn je u svom ekspozeu istakla važnost interreligijskog dijaloga i dotakla se uloge teologije i vjere u ovom vremenu. Toleranciji i netoleranciji u Europi, diskursu telogije koji je, prema prof. Ammicht Quinn, u stalnoj promjeni. Teologija može pomoći jednom društvu kao što je europsko, jer je „pravda za sve, bit demokratskog društva". Naglašavajući bitnost teološkog diskursa u društvenim kretanjima prof. Ammicht Quinn je istakla neophodnost prihvatanja činjenice religijske i kulturne pluralnosti u njemačkom društvu.

Prof. Caylan je govorio, kao sociolog, o bitnim faktorima koji uslovljavaju rad jednog imama u džematu. Društvo se mora intenzivnije suočiti sa ovom temom jer je uloga imam u društvenim kretanjima veoma česte nerazumljiva za „većinsko društvo" a ta se uloga imama opet multiplicira iz jednog „stranog- drugog" nacionalnog i kulturnog konteksta. Međutim, broj od 2000 imama u Njemačkoj govori o velikoj zasluzi imama u integrativnim procesima u društvu ali se ta uloga spominje u neadekvatnim kontekstima. Imami su veoma bitan faktor za njemačko društvo i zaslužuju priznanje za svoj rad. Prof. Caylan je nedavno objavio knjigu pod nazivom: „Die prediger des Islam- Imame- wer sie sind und was sie wirklich wollen". Knjiga koja je izazvala medijsku i akademsku pažnju u Njemačkoj jer govori o ulozi, zadacima, obavezama i mogućnostima imama u Njemačkoj.

Na ovom dvodnevnom seminaru je  učestvovalo preko 100 učesnika iz cijele Njemačke a Islamska zajednica Bošnjaka je imala desetak svojih predstavnika sa pokrajinskog i saveznog nivoa. Kao predstavnik IZBNJ u podij diskusiji učestvovao je Džafer ef. Gračić, imam iz Tuttlingena, koji je govorio o iskustvu imama i problemima s kojima se imami svakodnevno susreću u svom radu. Ef. Gračić je naglasio nekoliko bitnih društvenih faktora koji su sada isforsirana društvena stvarnost s kojom se imami nisu prije susretali. Neinformiranost omladine o osnovama vlastitih religijskih vrijednosti svih religijskih zajednica pojavljuje se kao problem u društvu, iako su razlozi za takvo stanje među omladinom u nekim drugim institucijama a ne vjerskim Zajednicama, istakao je ef. Gračić.

Seminar je dao nekoliko veoma vrijednih zaključaka i ideja za budući rad na interreligijskom dijalogu što bi trebalo biti podsticaj da se uloži dodatni angažman u radu.